Pomelo meyvesinin yararları nelerdir?

Pomelo meyvesi hangi vitaminleri içerir?

Sıhhatli bireylerde büyük boy pomelo meyvesinin yarısını yemek günlük C vitaminini karşılamak için yeterli bir miktar olmaktadır. C vitamini kan dolaşım sistemine fayda sağlarken demir emilimini de arttırmaktadır. Ayrıca beyaz kan hücrelerinin bağışıklık sistemine fayda sağlamaktadır. Üstelik C vitamini, bütün bedendeki dokuların gelişmesi için gerekli olmakla birlikte toksinlerin vücuttan atılması için gerekli bir antioksidan olmaktadır. Bağışıklık sistemine çok büyük faydası olan pomelo meyvesinin başka faydalarıda bulunmaktadır. Bu makalemizde pomelo meyvesinin olumlu etkileri hakkında bilgiler vereceğiz.

Kalp krizini önler

Pomelo meyvesinde potasyum vitamini yüksek miktarda içerdiğinden, kan basıncının düzeyini korurken kalp kası faaliyetini arttırmaktadır. Bu sayede LDL kolesterol düzeyini düşürür ve iyi olan HDL kolesterol miktarını yükseltmektedir. Pomelo meyvesi, kalp krizini ve felç olma ihtimalini önlemektedir. Bundan dolayı daha uzun ve sıhhatli bir hayat yaşamaya destek olmaktadır.

Kas kramplarını hafifletir

Pomelo meyvesi, optimal kas faaliyetlerinde önemli bir vitamin olan magnezyumu fazla olan bir besin olmaktadır. Bundan dolayı da kaslarda oluşan krampları yaşamamak için bu meyveyi tüketmek doğru bir seçenek olacaktır. Yüksek performanslı bir antrenmandan sonra, kolda ve bacaklarda olan kaslar gerildiği zaman, pomelo meyvesini yemek, ağrı ve krampları hızlı bir şekilde hafifletmeye yardımcı olmaktadır.

Bağırsak sistemine iyi gelir

Lifli bir besin olan pomelo meyvesi, bağırsak hareketlerini sağlamaktadır. Kabızlık ve hazımsızlık problemlerini de tesirli bir biçimde gidermektedir. Böbrek faaliyetini düzenleyerek yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olurken toksik atıkları da filtre etmektedir.

Kemikleri kuvvetlendirir

Pomelonun içindeki kalsiyum bedende bulunan kemikler yardımıyla emilerek işlevsel, esnek ve engelsiz hareketler için optimal kemik sıklığını korumasına fayda sağlamaktadır. Pomelo meyvesi, yeterli düzeyde kalsiyum vitamini içerdiğinden vücuttaki hücreler ve dokular yoluyla mineral alımını artırarak kemik sağlığını tamamlamaktadır.

Boşaltım sistemini düzenler

Pomelo meyvesinde, erkeklerde az olan kadınlarda daha sık görülen mesane şişkinliği rahatsızlığını azaltmak için anti-inflamatuar nitelikler sağlayan bol miktarda C vitamini içermektedir. Zararlı bakterileri vücuttan atarken idrar yolu enfeksiyonunu önleyerek boşaltım sistemini düzenlemektedir.

Göz sağlığına yardımcı olur

Pomelo meyvesinde, göz tansiyonu (glokom), yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu, AMD) gibi yaşlılıkta ortaya çıkan görme ile alakalı olan rahatsızlıkları ve zararları önlemek için yüksek miktarda A vitamini içermektedir.

Karaciğer faaliyetlerini iyileştirir

Pomelo meyvesinde naringenin ve naringinin olarak bilinen çeşitli meyvelerde bulunan antioksidanlar bulunmaktadır. Bu bileşikler metabolizmayı iyileştirerek karaciğerde bulunan aşırı yağ birikimini önlemektedir.

Solunuma yaralıdır

Pomelo meyvesindeki C vitamini, polifenoller ve terpenoidler gibi antioksidanların vesilesi ile solunuma avantajlar sağlayarak nefes alma zorluklarını gidermektedir.

Anemi hastalığının tedavisine katkı sağlar

Pomelo meyvesinde bol miktarda demir olmasından dolayı kırmızı kan hücrelerinin sentezini ve kan geçişini teşvik ederek kansızlığa iyi gelmektedir.

Pomelo meyvesinin cilt ve saç için faydaları

Faydalarını saymakla bitirilemeyen pomelo meyvesi ciltler ve saçlar için birçok özelliği bulunmaktadır.

  • Cilt enflamasyonunu (Yara ve döküntüler) azaltır.
  • Yaşlanma karşıtı yararlar sunmaktadır.
  • Saçların uzamasını sağlar.
  • Saçlarda oluşan kepek sorununu ortadan kaldırmaktadır.

Pomelo meyvesinin Antik Hint tıp dalında(Ayurveda) terapötik kullanımları

Pomelo meyvesi Antik Hint tıp dalında da yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Bitkinin her bir bölümü ayrı faydalar sağlamaktadır. Yaprak bölümü, öksürük ve soğuk algınlığını hafifletir. Yapraklardan çıkarılan yağı ise bakteri ve mantar gibi bulaşıcı hastalıkların savaşında etkili olmaktadır. Kabuk kısmı, epilepsi ve baş ağrıları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Terapötik olarak diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş eti sorunlarını gidermektedir.
  • Kan düzeylerini ve kolesterolü düzenlemektedir.
  • Soğuk algınlığı ve gribi önlemeye yardımcı olmaktadır.
  • Kanserle savaşmaya katkı sağlamaktadır.
  • Kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
  • Kemik (Osteoporoz) erimesini önlemektedir.
  • Sindirim sistemini düzenlemektedir.
  • Yaraların iyileşmesini hızlandırmaktadır.
  • Arter damarlarının temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

Bir yanıt yazın