Horlama nedir? Neden olur ve tedavisi nedir?

Horlama nedir?

Horlama, dediğimiz şey üst solunum kısımlarındaki yolda narin yapıdaki dokuların küçük dil ve bademciğin uyku sırasında gevşemesi sonucu meydana gelmektedir.

Bu dokuların nefes alıp verirken çarpması sonucu horlama meydana gelir. Horlamanın şiddeti solunum yolunun genişliğine göre değişmektedir. Normalde yetişkin insanların hemen hemen hepsinde horlama görülmektedir. Ortalama olarak her 10 kişiden birinde sürekli olarak bir horlama olduğu görüşmüştür. Kadınlara göre erkeklerde daha çok görülmektedir.

Horlama nedenleri nelerdir?

Horlamanın büyük bir kısmı fazla kilodan kaynaklanmaktadır. Fazla kiloların verilmesiyle bu horlama azalacaktır. Solunum yollarındaki problemlerde horlamaya neden olmaktadır. Yaş ilerledikçe horlamanın sıklığı ve şiddeti artar. Horlama kişinin günlük hayatını ve ailesinide etkiler. Horlayan kişi bazen alay konusu olabilir. Horlama kişinim yaşam kalitesinide etkiler. Kişi geceleri dinlenemediği için gündüzleri uykusuz olacaktır. Araştırmalara göre horlayan kişilerde yüksek tansiyon daha çok görülmektedir. Horlamanın asıl tehlikesi uyku esnasında nefesin kesilmesidir. Bazen horlamadan sonra belirli bir süre nefessiz kalmaktadırlar. 15 saniyenin üzerinde nefessiz kalınırsa yaşamı tehlikeye sokabilir. Horlayan kişide gündüz uykusuzluk, dikkat dağınıklığı gibi sorunlar gösterir. Horlama zamanla kalp gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Horlamanın tedavisi nedir?

Bu rahatsızlıkta birçok tedavi tipi bulunmaktadır. Horlayan kişi ihmal etmeden doktora danışmalıdır. Hayat tarzında yapılacak olan değişikliklerde horlamayı azaltıcaktır. Horlamada eğer kişinim kilosu varsa önce o kiloyu vermelidir. Alkol kullanmasın. Ağır besinler yememeye dikkat etsin. Aşırı yorulmasın ve spor yapsın. Yatakta yana yatmayı tercih etsinler. Horlama yastıkları kullanılabilir. Birçok kişide işe yaradığı ve hatta yastıksız horlamanın azaldığı dahi görülmüştür. Geç saatlerde yemek yememeye özen gösterilmelidir. Gece yenilen yemeklerin sindirilmesi daha zor olacaktır. Kendinize düzenli uyku saati ayarlamalısınız. Böylelikle bu durumda horlamanın azaldığını gösterecektir. Horlamanızı kontrol edin ne zaman oluyor neyden sonra oluyor hangi saatte daha çok oluyor. Böylelikle kendinizde size neyin yaramadığını ya da neyin sizi horlattığını bulmuş olacaksınız.

Yazdığımız yazıları reçete olarak görmeyiniz sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir durum anında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Doktorunuzun onayı olmadan başkalarının verdiği ilaç vb. Şeyleri kullanmayınız. Bir durumda doktorunuza başvurunuz.

Sağlıklı günler dileriz. Sağlıcakla kalın.

Bir yanıt yazın