ABS nedir? ABS Fren sistemi nasıl çalışır?

ABS nedir? ABS Fren sistemi nasıl çalışır?

ABS bir fren sistemidir. Ve şimdiki otomobillerde standart olarak kullanılmaktadır.

Arabanın icadının temel sebebi insanın ayağını yerden kesmek, iki nokta arasındaki ulaşım süresini kısaltmaktır. Arabanın icadından sonraki gelişiminin temel sebebi, motorun tükettiği yakıtla orantılı olarak maksimum verimi alabilmektir. Şu an ki teknolojide motordan tekerleğe ulaşan verim miktarı %35-36dır. Sebebi; sürtünme, ekstra pompalar ve benzeri yardımcı elemanlardır. Bu sayılardan ileri çıkılamayınca araba pazarlamasının teması, araç güvenliği olmuştur. “Verimli araç” başlığından “Güvenli araç” başlığına geçiş olmuştur. Ve artık üretici firmalar güvenli araç üretmeye başlamıştır.

ABSnin açılımı İngilizce Antilock Braking System yani Kilitlenmeyen Fren Sistemi’dir. Sürücünün araç kullanırken yaptığı ani sert frende devreye girer. Önceki teknolojide balata sistemi kullanılmaktaydı. Bu teknoloji sert bir fren anında arabanın kızak gibi kaymasına ve fren anında manevra kabiliyetinin düşük ve tehlikeli olmasına sebep olmuştur.

2003 yılında Avustralya’da ki Monash Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre ABS FREN sistemi, araç kazalarını %18 ile 35 arasında azaltmaktadır. ABSnin ilk uygulaması da 1929 yılında uçaklar için olmuştur. ABS sistemi 1988 de BMW tarafından motosikletlerde de uygulanmaya başlanmıştır.

Geleneksel fren sistemlerinde balatanın lastiğe yapışıp, tekerleği kilitlemesiyle araç kızak gibi kayar. Motosikletler 2 tekerlekli araçlar olduğundan bu kayma inanılmaz derecede fazladır. Bu sebeple motosikletlere ABS eklenmesiyle motosiklet kazalarında gözle görülür bir derecede fark olmuştur.

Çoğu bisikletle ABS olduğu söylenir. Ama bisikletler de gerçek anlamda bir ABS fren sistemi yoktur. Bisikletlerde Disk Fren Sistemi kullanılır.

Kilitlenmeyen Fren Sisteminin çalışma mantığı; ani frende tekerleğin birden durup kayması yerine, tekerleğin dönmesine devam ederek ve devrini yavaşça azaltarak durmasını sağlamaktadır. Hidrolik sistem yardımıyla tekerleğe düşen basıncı azaltmaktadır. Ve tüm bunlar fren esnasında manevra kabiliyetini artırarak kazadan kurtulma şansını önemli derecede arttırır.

Ani frende ABS sistemi devreye girdiğinde fren pedalı titrer, sürücü bu titremeden sonra araç durana kadar ayağını fren pedalından çekmemelidir. Aksi halde ABS sistemi devreye girmez
ABS nin devreye girmesiyle arabanın devir sayısı düşerek durur.

Bir yanıt yazın