Son dönemlerde web sitelerinin çoğalması, kişisel blog, e-ticaret siteleri ve firma tanıtım gibi önemli noktalarda devreye giren web siteleri, hem yapımının maliyeti hemde işçilik (coder) olayının kolay bir nokta olmadığı için, WordPress içerik yönetim sistemi 27 Mayıs 2003 yılında yayın hayatına girdi. GPL lisansı, PHP ve MySQL tabanı ile başlayan WordPress, hem özgür hem de açık kaynaklı bir yazılımdır.
WordPress nedir ? WordPress ile neler yapılır?
WordPress bizlere kendi web sitemizi kolaylıkla kurmamızı sağlayan bir platformdur. Bu platformda, kendi bünyesinde bulunan temalar (şablon) ve eklentiler (yardımcı araçlar) ile web sitenizi şekilendirmenize ve geliştirmenize yardımcı olan araçlar bulunmaktadır. Sitenizi kurmaya başladığınız da sitenizin konusu ile alakalı WordPress içerisinden uygun temaları bularak kurabilir ve eklentiler ile düzenlemeler yapabilirsiniz. Bu kadar basit bir platformdur. Basit dediğime çokta bakmayın ama, Web alanında hiç bilgisi olmayan biri çok zorlanmadan WordPress site kurabilir. Geliştirme kısmında ve tema ayarlarında biraz zorlanma yaşanabilir. Bunun için ise, WordPress destek ve tema geliştiricilerinin yardım sayfaları bulunmakta.
WordPress Temaları ve Eklentileri
WordPress içerisinde binlerce ücretsiz tema ve eklenti barındırmaktadır. Bunlar dış kaynaklardan geliştirilir ve kullanıcıya sunulur. Tema kurulum işlemlerinden sonra tam erişim sağlayabilme fırsatınız da bulunmakta. Temayı istediğiniz gibi şekillendirebilir ve geliştirebilirsiniz.
Neden WordPress ?
Erişebilirliğinin kolay olması, en önemli unsuru; Ücretsiz olması, güvenlik ve performansı bakımından piyasada ücretsiz olarak bu imkanları kullanabileceğiniz başka hiçbir platform bulunmamaktadır. Her ne kadar benzerleri olsada asla WordPress’in sağladığı/sunduğu imkanları sağlayamamaktadırlar. Ayrıca çoğu benzer kuruluşlar bir noktadan sonra size Premium destek ve çözümler sunmak için kapınızı çalacaktır. Buda yaptığınız bir işin size maliyetini ortaya koyacaktır. Bunlardan dolayı WordPress candır, gerisi heyecandır….
WordPress ücretli mi ?
Yukarıda da belirttiğim gibi bu platform kullanıcılardan asla para talep etmez, ve paranızın harcanacağı bir noktayla karşılaşmazsınız. Bunun dışında kullanıcının isteğine bağlı olarak, 3. taraf marka ve kuruluşlardan WordPress sitenizi geliştirmek için özel temalar ve eklentiler satın alabilirsiniz. Ücretli web temaları ve eklentileri ise genellikle Envato market kuruluşunun altındaki webmaster e-ticaret platformu olan Themeforest sitesinden satılmaktadır.
Themeforest Nedir?
Başta web ve mobil çözümler için özel ürünler satan bu kuruluşta birden fazla kategori bulunmaktadır. Bu kategoriler ise erişebilirlik, çözüm odaklı, hazır kurulu ve çalışmaya hazır ürünlerdir. Başlıca ürünleri ise;
- WordPress tema ve eklentileri
- Hazır şablonlar
- Hazır android ve ios uygulamaları
- Geliştirici ürünler
- Hazır kodlar
- Video ve ses ürünleri
- Grafik ve fotoğraf araçları
Kısacası bilgisayar kullanan her insanın işine yarayacak ücretli binlerce ürün barındır. Buradan aldığınız bir aracın, temanın vb. ürünün tam desteği sağlanmakta. Aynı zamanda hemen hemen her aracın bu platform dışında özel destek sistemleri de mevcut.
WordPress ile alakalı merak ettiklerinizi ve sorunlarınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. İlerleyen günlerde WordPress temel dersleri eklenecektir.