Özellikle kış aylarının vazgeçilmez içecekleridir bitki çayları. Hastalıklara karşı sağladıkları direnç, zayıflama ve cilt güzelliği gibi yararlı etkileri ile bitki çaylarına karşı artan bir talep oluşmuştur. İster hazır satılan poşet olanlarını, ister aktardan alıp evde kaynattığınızı için bitki çayları her zaman size yardımcı olacaktır. Aşağıda bazı rahatsızlıklara iyi gelecek evde kendi kendinize yapabileceğiniz bitki karışımı çay tarifleri yer almaktadır.
MİGREN İÇİN
Malzemeler: Defne yaprağı, Oğul otu, Fesleğen
Yapılışı: 2 su bardağı kaynar su içerisine birer tatlı kaşığı hafif ezilmiş defne, oğul otu ve fesleğen koyularak 15 dakika demlenecek. Ilık olarak yudumlayarak yavaş yavaş içilecek. Şeker hastalığı olmayanlar bir kaşık bal ile tatlandırabilirler. Günde 2-3 bardak içilebilir. Düzenli olarak en az 1 ay devam edilmelidir. Gün içerisinde çay kahve yerine adaçayı, ıhlamur, oğul otu bitki çayları içilmesi faydalıdır. Çay, kahve, sigara, alkol mümkün olduğunca kullanılmamalıdır.
ÜLSER İÇİN
Malzemeler: Civanperçemi, meyan kökü, kantaron otu, kudret narı.
Yapılışı: 3 su bardağı kaynar su içerisine birer tatlı kaşığı ezilmiş veya toz halinde civanperçemi, meyan kökü ve kantaron otu koyularak 20 dakika demlenecek. Sabah, öğlen, akşam aç iken bir su bardağı içilecek. Günde 1 defa aç iken bir kaşık kudret narı yenilecek veya su ile içilecek. Düzenli olarak 1 ay devam edilmelidir. (Şeker hastalığı olanlar Meyan kökünü kullanmamalıdır.)
KABIZLIK İÇİN
Malzemeler: Keten tohumu (çekilmiş, toz), sinemaki, rezene, anason.
Yapılışı: Bir su bardağı kaynar su içerisine 5-6 yaprak sinemaki yaprağı, birer çay kaşığı anason ve rezene havanda ezilerek koyulacak. 15 dakika demlenerek aç iken günde 1-2 bardak içilecek. (sinemaki miktarını artırmayınız, bağırsak tembelliği yapabilir) Günde 1 defa aç iken bir tatlı kaşığı keten tohumu tozu su ile içildiğinde de bağırsakları çalıştırmaktadır. Yan etkisi yoktur. Ayrıca kayısı, erik, incir kurusu ve taze incir öğün aralarında yendiğinde bağırsakların çalışmasını hızlandırır.
GRİP İÇİN
Malzemeler: Adaçayı, Ihlamur (özellikle yaprağı), Ekinezya, Kuşburnu, Zencefil (toz veya ezilmiş), Bal (şeker hastaları kullanamaz)
Yapılışı: Önce ıhlamur yaprağı ve kuşburnu 2 dakika kaynatılacak. Ocak söndürüldükten sonra içerisine adaçayı, ekinezya ve zencefil konularak 15 dakika demlenip süzülecek. Ilık hale geldikten sonra bal karıştırılıp içilecek.
Ayrıca okaliptüs ve kekik yaprakları kaynar suya atılarak çıkan buharı teneffüs edilirse çok faydalı olur.