Günlük hayatın koşturmacası içinde maruz kalınan stres, yorgunluk gibi faktörler çoğu zaman uyku kalitesini etkiler. Eğer kaliteli bir uyku düzeni sağlanamazsa, sabahları yorgun kalkmak kaçınılmazdır. Yaşanılan stresin yanında mevsim değişiklikleri, burun tıkanıklığı gibi sağlık faktörleri, uygun odada ve yatakta uyunmaması gibi birçok nedene bağlı olarak uyku kalitesi bozulur ve bu durumda da sabahları uyanmak güçleşir.
İyi bir uyku için yapılması gerekenler nelerdir?
Eğer sabahları uyanmakta zorlanıyorsanız siz de bu tavsiyelere kulak vermelisiniz.
- Erken kalkmak için erken yatmak gerektiğini unutmayın. Gece geç saatlere kadar uyumamak, sabah uyanmanızı güçleştirir.
- Sabahları zinde kalkmak için iyi bir uyku çok önemlidir. İyi bir uykunun olmazsa olmazı ise oksijendir. Doğru nefes alınması bu açıdan önem taşır. Evde ve iş yerinde gün içinde camların açılması, arabada seyahat ederken camların aralıklarla açılması bize bu oksijeni alma imkanını tanıyabilir.
- Yatak odanız, kaliteli uykunun kilit noktalarından biridir. Göz yorucu renkler yerine daha yumuşak renkler tercih ederek, gereksiz ve hoşunuza gitmeyen ayrıntıları yatak odanızdan uzaklaştırarak işe başlayabilirsiniz.
- Yatmadan üç- dört saat öncesinde çay ve kahve tüketiminin sonlandırılması, iyi bir uyku için gereklidir. Özellikle kahvede bulunan kafein, akşam saatlerinde tüketilediğinde daha geç uyumanıza veya uyku kalitenizin düşmesine sebep olabilir.
- Fakat sabah saatlerinde tüketeceğiniz bir fincan kahve, uyanmanıza ve güne dinç başlamanıza yardımcı olur.,
- Sabah yataktan kalktığınızda ilk iş olarak müzik açmayı deneyebilirsiniz. Müzik ruhun gıdasıdır unutmayın. Sabah saatlerinde sevdiğiniz şarkıları dinlemek sizin hem uyanmanıza hem de gün içinde daha pozitif olmanıza katkı sağlayacaktır.
- Uyanır uyanmaz perdeleri açarak gün ışığının evinize dolmasını sağlayın.
- Hepinizin bildiği gibi sabah uyandığımızda soğuk suyla yüzünüzü yıkamak, uyanmanızı sağlayacaktır.
- Kahvaltınızı geceden hazırlamak ise, sabahları daha geç kalkmanıza olanak sağlayacağı gibi, yataktan çıkmak için de sizi motive edebilir.
- Alarm sesi birçoğumuzun duymayı hiç istemediği hatta nefret ettiği bir sestir. Fakat sabahları istediğimiz saatte uyanabilmek için ne yazık ki onlara ihtiyacımız var. Bu nedenle alarmla barışmayı ve alarmı uzak bir yere koymayı deneyin. Böylece alarmı kapatmak için yataktan çıkmanız gerekir ve alarmı kapatıp tekrar uykuya dalma ihtimaliniz azalır. Erteleme butonunu ise mümkün olduğunca kullanmamaya çalışın.
- Sabahları aynı saatlerde uyanmanız ise vücut ritminizin oluşması için önemlidir. Hafta sonu geç saatlere kadar uyumanız, hafta içi erken uyanmanızı güçleştirir.
Bunların hepsini uyguladım ama uyuyamadım