Tırnak Batması Nedir?
El ve ayak tırnakları belli dönemlerde ters bir şekilde uzamakta ve kenarlarda bulunan derinin içerisinden uzayarak belli yaraların oluşmasına neden olmaktadır. Bu duruma tırnak batması denmektedir. Tırnak batması zaman içerisinde çok büyük rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Kanamanın başlaması, yaraların büyümesi hatta tırnak düşmesi gibi pek çok faktör bu nedenlerden oluşmaktadır. Tırnak batmasının bilinen pek çok nedeni vardır. Bu nedenler aşağıda yer almaktadır.
Tırnak Batmasının Nedenleri
- Hamilelikte tırnak batması çok sık rastlanılan durumlar arasında yer almaktadır. Özellikle kilo alan vücutta ödem de oluşması, ayakların şişmesine neden olmaktadır. Şişen ayaklarda basınç nedeniyle tırnakların etrafında etler toplanmakta bu da zaman içerisinde tırnak batmasına sebebiyet vermektedir.
- Tırnak batması genetik olan bir durum da olabilmektedir. Yeni doğan bebeklerde bile bu durum ile karşılaşmak mümkün olabilmektedir. Anne ya da babada tırnak batması söz konusu ise mutlaka bebekte de görülebilmektedir. Ağrılı olan bu süreçte aslında pek de çözüm yoktur. Tırnak çekilse bile tekrar edebilmektedir.
- Bir diğer neden yanlış ayakkabı kullanımıdır. Sıkan ya da burun kısmı dar olan ayakkabılar tırnakları ittirmekte ve zamanla deriye batmasına neden olmaktadır. Bu nedenle tırnak batması yaşamamak için ayakkabı seçimi oldukça önemlidir.
Tırnak Batması Tedavisi
Tırnak batması elbette tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır ancak; tedaviden çok, tırnağın batmasını engellemek çok daha faydalı olmaktadır. Hızla uzayan ve deriye batmayı alışkanlık haline getirmiş olan tırnağın köşesine bir pamuk yerleştirmek, batığın oluşmasını engelleyecektir. Bunun yanı sıra, rahat, ayak parmaklarının kolaylıkla hareket ettirilebildiği ayakkabıların seçilmesi gerekmektedir. Sıkışan ve rahat edemeyen ayaklarda tırnak batması çok daha sık oluşmaktadır. Ayak tırnakları mümkün olduğunca düz kesilmelidir. Yuvarlak şekilde kesilen tırnaklarda batık çok daha çabuk oluşmaktadır.
Pek çok önlem alındığı halde hala tırnak batması devam ediyor ise mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Hekimler genellikle tırnağı çekerek hastayı rahatlatmaktadır. Ancak; tırnak batması genetik bir durum ise zaman içinde tekrarlaması da mümkün olabilmektedir. Bu nedenle de hekim gözetiminde davranılmalı, verilen ilaçlar kullanılmalıdır.