Tifo Nedir?
Tifo temiz olmayan içme sularından ve kirli dezenfekte edilmemiş yiyeceklerden bulaşan bir tür bulaşıcı hastalıktır. Çomağa benzer bir yapısı vardır. Genelde salgın şeklinde yaz ve sonbahar zamanlarında görüldüğü anlaşılmıştır. Tifo kalbi, böbrekleri ve sinirleri etkiyen bir hastalıktır. Bu nedenle önlem alınması gerekmektedir. Eğerki bulaştıysa iyi tedavi edilmesi gerekecektir.
Tifo Belirtileri?
Hastalık vücuda girdikten yaklaşık 15 gün sonra ortaya çıkar. Hastalığın ilk günlerinde yorgunluk gözlemlenir. Fakat hasta yatmak istemez. Birkaç gün aradan sonra ateş yükselmeye başlar. İştahsızlık, burun kanaması ve ishal gözükmeye başlar. İlk belirtilerden sonra ateş dahada yükselmeye devam eder.
Göğsünde ve karnında pire ısırığına benzeyen lekeler oluşmaya başlar. Bu günlerde tansiyon düşer ve nabız yavaşlar. Hastalığın üçüncü haftasında karın şişmeye başlar. Dışkı ise yumuşaklaşır. Bağırsak kanaması görülebilir. Bademcikler iltihaplanır ve hasta zayıflamaya başlar. Üçüncü haftanın sonundan sonra ateş düşer. Artık belirtiler kaybolmaya başlar.
Tifo Nasıl Bulaşır?
Tifo; tifolu insanların dışkılarında idrar yollarında bulunur. Hatta tükürüklerinde ve deri döküntülerinde görülür. Tifoya kirlenmiş içme suları neden olur. Kirlenmiş pis yiyeceklerde tifo bulaşmasına neden olmaktadır. Salgın en çok yaz ve sonbahar aylarında görülmektedir.
Tifo Nasıl Tedavi Edilir?
Hastaya süt, yoğurt, portakal suyu, yumurta sarısı, limonata, sebze, köfte, meyve suyu gibi yararlı yiyecek ve içecekler verilmelidir. Bol bol vitamin ve protein alması gerekmektedir. Hasaya bol su içirilir. Hastaya ayrıca antibiyotik tedaviside uygulanabilir.
Nasıl Korunulur?
Elimizden geldiğince içme ve kullanma sularınını kontrol etmeliyiz. Besinlerin hijyenine çok dikkat etmeliyiz. Kanalizasyon tesislerinin uygun şartlarda olması sağlanmalıdır. Tifo aşılarıda kesin koruyucu olmasa dahi bile belirli bir oranda sizi mikroptan koruyacaktır. Bu nedenle tifo aşısı yaptırmak sizin için faydalı olacaktır.
Tifo hastalığına herkes yakalanabilir. Bundan dolayı günlük yaşantımızda dikkat edeceğimiz birkaç şey sayesinde kendimizi korumuş olacağız. Günlük hijyene özen göstermeliyiz. Sabah, öğlen ve akşam ellerimizi yıkamalıyız. Yemekten önce ellerimizi su ve sabunla güzelce yıkamalıyız. Çünkü gün içinde bir çok yere dokunuyoruz.
Gün içinde bir kişi ile el ele tutuşuyoruz. Aldığımız sebzeleri mutlaka en az 5 dakika iyice yıkamalı ve durulamalıyız. Böylelikle besinler daha sağlıklı olacaktır. Ortak kullandığımız alanlar banyo, lavabo ve tuvalet gibi yerlerin temizliğine özen göstermeliyiz. Bu gibi yerlerin hijyenine dikkat etmeliyiz.
Yazdığımız bu yazıları reçete olarak görmeyiniz. Sadece bilgi amaçlıdır. Bir şüpheniz yada bir durum olduğunda size en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Doktorunuzun onayı olmadan bilmediğiniz bir ilacı kullanmamakta fayda olacaktır.
Sağlıklı günler dileriz. Sağlıcakla kalın.