Sivilce nedir ? Neden olur? Sivilce tedavisi kesin çözüm

Özellikle ergenlik döneminde çıkıp adeta bir psikolojik çökertme yaşatan sivilcenin oluşum sebepleri ve tedavi yöntemlerine dair araştırma yaptık ve sizler için tek makale içerisinde topladık. Bu makalede sivilce nedir? Sivilce neden oluşur? Sivilce tedavi yöntemleri nelerdir? Sivilce izi kalır mı? Sivilce kaç günde geçer gibi tüm sorularınızı cevapladık.

Keyifli okumalar…

Sivilce (Akne) Nedir?

Sivilce Nedir

Bu hastalığın bir diğer adı inflamatuar olan sivilce sorunu, genellikle ergenlik dönemlerinde 14-23 yaş aralığında sıkça görülmektedir. Çoğunlukla yağlı ciltlerde oluşan akne, cilt gözeneklerinin yağ ile tıkanması ile ortaya çıkar ve küçük yumrular halinde iltihap barındırır içerisinde.

Sivilce Neden Çıkar ?

Ana sebepler: Sivilceye yol açabilecek birçok durum bulunmakta. Başta ergenlik dönemlerinde çıkan sivilce, yağ tabakasının derideki çıkış noktalarını tıkaması ile dışa vurarak kabar kabar içi iltihap dolu bir şekilde çıkar.

Cilt hücreleri cildin kuru kalmasını engellemek için sebum hormanlarını yükleyerek cildin devamlı yağlı kalmasını sağlar. Sebum cilt köklerini tıkayıp deri üzerinde bakteri oluşmasına sebebiyet verir.

  1. Yağlı yiyecekler

Sivilcenin çok olduğu bir cilt her zaman yağlı bir cilttir. Buna karşılık abur cubur, çekirdek, kola ve yağlı yemeklerde içerisinde fazla bulunan yağ ve cilde zararlı bakterilerden oluştuğu için sivilcenin artmasında büyük rol oynarlar.

  1. Temizlik ve bakteriler

Sivilcenin çok olması ve sürekli çıkmasının diğer büyük nedenlerinden biri ise hiç kuşkusuz ki cildin temiz olmamasıdır. Malum dışarlarda geziyoruz, havada oluşan gazlar bile mikrop barındırmakta. Araçların gazı, atık maddeler, sigara ve benzeri dış dünyadan gelecek olan temas, cildinizde ki yağ birikintilerini bakteri ile tenefüs etmesini sağlayacak ve sivilce kendini tekrarlayacaktır.

  1. İlaçlar

Androjen, lityum, yüksek dozda B12 ve bu sınıfa dahil olan yan ilaçlar cildiniz de sivilce oluşumuna neden olabilir. Yan etkilerini okuyunuz, gerekirse doktorunuza başvurarak bu gibi yan etkiler göstermeyen ilaçlardan talep ediniz.

  1. Stres

Stresin kaynaklı olduğu o kadar çok hastalık var ki bunları saymakla bitiremeyiz. Ve stres sivilcenin de ana sebeplerinden biridir. Aşırı gerginlik, sinir ve stres hormonların düzgün çalışmasını engelliyebileceği gibi sivilce oluşumunun da devamlılığını beraberinde getiriyor. Sivilce yüzünden stresden ve sinirden elinizden geldiğince uzak kalın gerekirse psikolojik destek alın.

  1. Sigara ve alkol

Yapılan araştırmalar ve testler sonucunda özellikle ergenlik döneminde içilen sigaraların cildi tahriş edip bakteri ile tenefüs etmesinden kaynaklı sivilce oluşabileceğini ortaya koyuyor. Keza alkol de içerisinde ki karışımlardan dolayı sivilce çıkmasına sebebiyet verebiliyor.

  1. Uyuşturucu madde

Uyuşturucu maddeler de yüzünüz de ciddi oranda sivilce çıkmasına sebebiyet vermektedir. Bakteri ve mikrop taşıyan bu maddeler kanınıza karıştığın da bağışıklık sisteminiz bunları kabul etmeyerek dışarı atacaktır. Halk adı ile (pislik atacaktır). Uyuşturucu sadece cilt yönünden değil tüm hastalıklara yol açabilecek bir maddedir. Lütfen uzak durun.

Sivilce oluşumunda diğer nedenler ise şöyledir ;

  • Androjen ve lityum içeren bazı ilaçlar
  • Kozmetik ürünler
  • Hormonal değişiklikler
  • Duygusal stres
  • Adet
  • Bazı epilepsi önleyici ilaçlar

Sivilce Tedavisi

Sivilce tedavisinde, sivilcenin ne kadar yoğun olduğu, cildin ne kadar yağlı olduğu ve beslenme programınız gibi birçok faktör etkilemektedir. Cildin sebum dengesini sağlamak için krem ve ilaçlar kullanılabilir. Antibiyotikler de sivilce tedavisinde kullanılabilir. Kullanılacak olan tüm ilaçlar, kremler veya benzer bileşenler cildiye doktoru tarafından reçete olarak verilmesi en sağlıklısı olacaktır.

Kimyasal içerikli ilaçları belirtilen dozlar dışında kullanılması daha büyük bir soruna yol açabilir. Sivilce tedavisi yapılan araştırmalar neticesinde doğruluğu kanıtlanan ve sivilceye iyi geldiği bilinen bitkisel tedavi yöntemlerini okuyarak eviniz de ek tedavi uygulayabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın