Sarımsağın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Her derde devâ olan sarımsak, başlıca doğu kültürünün hem sağlık hem lezzet bakımından vazgeçmediği ve sofralardan hiç eksik olmadığı bir nimettir. Bu nimeti sizler için araştırarak, Sarımsağın faydaları nelerdir? Günde 1 tane sarımsak yemenin sağlığa olan faydası nedir? Sarımsak nasıl tüketilmelidir? Gibi sağlık ve lezzet yönünden tüm bilgileri ve püf noktaları sizler için derledik. İşte sarımsağın mucizevî etkileri, keyifli okumalar.

Sarımsak nedir? Sarımsağı tanıyalım

Diş Sarımsak

Alliaceae familyasından olan sarımsak soğanlı (Allium) sınıfına girmektedir. Bu Allium sınıfı ise soğan, sarımsak ve pırasa gibi tüketilebilir, kullanılabilir ve kullanılması sakıncalı yaklaşık 1250 çeşit bitkiyi bünyesinde barındırmaktadır. Bitkisi yaklaşık olarak 15-100 cm arası uzamaktadır. Sarımsağın hem kendisi, hem yaprağı hemde toprağın altında/kökünde kokulu bir yağ bulunur.

Sarımsak yabani bir bitki değildir. Güneybatı ve Asya’da çoğunlukla yetiştirilir ve tüketilir. Ülkemizde ise genellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da yetiştirilir. Yıllık bir bitki olması ile birlikte, kültürel değerler de taşımaktadır. Misalen her sofrada kabul görülmezken bazı sofralar da eksik edilmez.  

Türkiye’de ise hem toprak bakımından hem kültürel bakımdan Dünya’ya nam salmış Kastamonu Taşköprü ilçesinde yetişen Taşköprü sarımsağı meşhurdur. Bu ilçenin toprakları Germanyum ve Selenyum bakımından oldukça zengin olduğu için sarımsağı ciddi anlamda besleyerek eşsiz bir lezzete dönüştürmüştür. Taşköprü sarımsağı başka il ve ilçelerde denense de Taşköprü sarımsağının tadını ve kokusunu alamamıştır. Bu bölgede yetişen sarımsaklar genellikle ilaç sanayisinde antibiyotik yapımı için ilaç firmalarına gönderilir.

Sarımsağın faydaları nelerdir?

Sarımsağın faydaları

Başlıca doğal antibiyotik olarak tanıdığımız sarımsağın içerisinde 33 çeşit kükürt bileşeni, 17 çeşit aminoasit, (bu aminoasitlere vücudun gıdalardan alması gereken tüm bileşenlere dahildir). Ayrıca, germanyum, çinko, A, B1 ve C vitaminleri bulunmaktadır.

Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek dışarıdan gelecek olan mikrop ve türevleri için ciddi anlamda koruma sağlar ve iltihaplanma gibi antibiyotik gereken yara, hastalık benzerlerini koruyarak tedavi eder.

Kalp hastalığına karşı savaş açıyor

Kalp hastalıkları yaşayanlar için bir mucizevî şifası olan sarımsak, arterlerde ki plak birikimini temizleyerek ortadan kaldırıyor ve kalp kriz riskinizi ciddi oran da azaltıyor. Günde 1 kez sarımsak yutmanın bunun dışında kalbimize onlarca faydası bulunuyor.

Mideniz için sarımsak tüketin

Özellikle kahvaltıdan önce ve/veya uyumadan önce aç karnına 1 adet sarımsak yutmak, sindirim sistemleri ve mide hastalıklarına iyi gelerek mide asitlerine karşı savaş açar. Midenizin rahatlamasını ve yemeklerden gelen, parazit ve mikrop gibi hastalığa sebebiyet verecek problemleri ortadan kaldırmaktadır.

Tansiyon ve Kolestrol hastalıkları için sarımsak

Tıp alanında ilaç tedavisinin yanı sıra ek-tedavi olarak sunulan bir diğer tedavi metodu ise sarımsak tüketmektir. Yapılan araştırmalar sonucunda hipertansiyon ve kolestrol gibi hastalıklara çok iyi geldiği bilinmektedir.

Beyin hastalıklarına karşı çözüm

Nörodejeneratif hastalıklarına karşın ciddi anlamda antioksidan salgılayıp bunama ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarına çok iyi geldiği bilinmektedir.

Soğuk algınlığı

Yapılan araştırmalar neticesinde sarımsağın soğuk algınlığına iyi geldiği ancak bunu da düzenli kullanımlar da etkisinin görüldüğü açıkca belirtilmiştir.

Başlıca sarımsağın sağlığa olan diğer faydaları ise ;

  • Cilt hastalıkları (Akne ve deri iltihapları gibi)
  • İç ve dış yaralar
  • Kulak ağrıları
  • Göz hastalıkları
  • Bağışıklık sistemi
  • Metal zehirlenmesi
  • Karaciğer hastalıkları
  • Eklem ağrıları

Başlıca iyi geldiği hastalıklar bunlardır. Sağlığınız için günde 1 kez yutmanız veya yemeğinize katmanız tavsiye edilir. Haricen kullanımları veya alerjik reaksiyonları için doktora başvurmanız gereklidir

Sarımsağın kokusunu giderme

Sarımsağı tüketmeden önce, 1 fincan sütün içerisine atıp kaynattıktan sonra tüketmeniz, sarımsağın sağlığa olan faydalarını eksiltmeden kokusunu kesecektir.

Sarımsağın Besin Tablosu

Besin Tablosu (Sarımsak)

Bir yanıt yazın