Saç ve saç derisi alanında birbirinden farklı sebepler veya doğuştan kaynaklanan hastalıklar olabilmektedir. Cilt hastalıkları kapsamında ele alınan bu tip rahatsızlıkla ise insanların gündelik hayatlarında da zor dönemler geçirmesini sağlamaktadır. Bunlardan biri olan saç egzaması saç bölgesinde oluşan cilt hastalıklarının başında geliyor. Bu durumu ele alarak sizler için hazırladığımız saç egzaması nedir, saç egzaması nasıl geçer gibi önemli bilgileri bir araya getirdik.
Saç egzaması nedir?
Sağlıklı bir insanın cildinde normal olarak nem ve yağ bulunmaktadır. Bu etkenler çevreden gerçekleşen etkenler başta olmak üzere enfeksiyon ve tahrişlere yönelik cildi koruma altına almaktadır. Ciltteki yağ tabakası ve nem durumu kapsamında çeşitli hastalıklarda çıkabilmektedir. Bunların başında ise egzama gelmektedir. Saç derisinde oluşan egzama veya seboreik dermantitten, bunlar dışında antopik dematitten gibi durumlardan da kaynaklanabilmektedir. Oluşan bu duruma aynı zamanda seboreik psoriasis veya seboreik dematit adı da verilmektedir. Saç egzaması her ne kadar bu duruma maruz kalmış kişiyi kötü yönden etkilese de bulaşıcı bir özelliğe sahip olmamaktadır. Bu hastalık türü saç bölgesinde görülebildiği gibi aynı zaman da koltuk altı, göğüs kısmı ve yüz bölgelerinde de görülebilmektedir.
Saç egzaması belirtileri nelerdir?
- Saç egzamasının belirtileri arasında ilk sırada saç derisinde oluşan kepeklenme ile belirmektedir. Bununla birlikte; saç derisinde kızarıklık, saçlarda dökülme, deri bölgesinin kabuk tutması, saç kayıpları veya kaşıntı gibi belirtileri göstermektedir.
- Saç derisinde oluşan iltihaplanmalar da saç egzamasını belirten etkenlerden olmaktadır. Buna ek olarak kabuk tutan kısımlardaki yağ veya sarımsı bir görünüm ile de kendini belli ettirmektedir.
- Saç derisi kısımlarında oluşan plakalar halindeki kuruluk başta olmak üzere, kepekli ve kızarıklık halinde beliren görünümlerde baş göstermektedir. Bu plakaların bazıları beyaz ve kalın bir halde olduğunu da belirtebiliriz. Bunlara ek olarak beraberinde saç deri bölgesinde oluşan akıntılar ve su toplanması da görülebilmektedir.
- Sıraladığımız 3 maddeye ek olarak dermatit, lupu hastalığı, gül hastalığı ve mantar enfeksiyonu da egzamanın ortaya çıkmasındaki belirti durumu olmaktadır.