Bilgisayar ve farklı cihazlar kapsamında önemli bir yere sahip olan sabit diskler genel olarak sektörel diliyle Hard Disk veya kısa adıyla HDD olarak da tanımlanmaktadır. Konumuz dahilinde ise sizlere bu özel bileşen olan sabit disk nedir, sabit disk ne işe yarar gibi faydalı bilgileri bir araya getirerek yazı dizisi oluşturduk.
Sabit disk nedir?
Hemen yukarıda da bahsettiğimiz üzere Hard Disk adıyla tabir edilen sabit diskler, bilgisayar ve farklı cihazlar içerisinde yer almakta olan bir bilgi depolama aracı olmaktadır. Bir diğer bileşen olan RAM’den daha farklı çalışmaktadır. Örnek olarak sabit diskler, elektrik kesintisinde dahi bilgi kaybı yaşatmadan son ana kadar yapılan tüm işlemleri depolayarak hafıza da tutmaktadır. Birbirinden farklı boyut ve hız seviyesine sahip olan sabit diskler, manyetik alanlarda eksiksiz olacak şekilde tüm bilgileri depolayarak hafıza kapsamına almaktadır. Tarihi kapsamda bakacak olursak, ilk sabit disk 1950 yıllarında ortaya çıkmış ve günümüze kadar şekil değiştirerek farklı türlere sahip olmuştur. İlk zamanlar 50 santimetre plak çapına sahip olan bu teknoloji harikası araç, o tarihlerde oldukça düşük hafıza kapasitesine sahip olmaktaydı.
Sabit disklerde veri saklama işlemleri nasıl gerçekleşiyor?
Bilgisayar ilk açıldığı anda ilk olarak sabit disk devreye girerek işletim sistemi ve buna bağlı olarak işletim sisteminde yüklü olan diğer tüm yazılımları sistem kapsamında bellek içerisine alarak kalıcı bir şekilde yüklenmesini sağlamaktadır. Bu işlem dahilinde tüm veriler sabit bir şekilde saklanmaktadır. Sabit diskler veri saklama işlemlerini manyetik bir kapsam içerisinde disk üzerinde bunu gerçekleştirmektedir. Sabit disklerin incelenmesi anında ise hem manyetik olarak, hem de elektronik bir parça içermemekte olan kısım üzerinden incelenebilmektedir.
Sabit disk içerisinde yer almakta olan hareketli parçalar, verilerin olası bir toz ve yabancı madde gibi sorun çıkararak sabit diskin zarar görmesini engelleyecek şekilde izole edilmektedir. Bu kapsamda tamamen koruma altında olmaktadır. Bu hareketli parçalar ise okuyucu kafa, mil, yazıcı kafalar, manyetik disk, kafaları birleştiren kol ve hareketini sağlayan yapılardan oluşmaktadır. Günümüzde SSD hard disk gibi daha hızlı ve daha ince yapıya sahip sabit disklerde üretilmekle birlikte, yoğun rağbet görmektedir.