Romatizma nedir?
Hemen hemen her yaşta görülür. Savunma mekanizmasında oluşan sorunlara romatizma denir. Toplumda genelde romatizmanın sebebi olarak sıcak ve soğuk hava olduğunu söylerler. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Romatizma kilolu kişilerde daha fazla ağrıya neden olur. Eklemlerde sıcaklık ve ağrı ile kendini gösterir. Tedavi edilmediği sürece ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Romatizma iltihaplı sıvı birikmesi anlamına gelir. Romatizma genel olarak kronik bir hastalıktır. Yani bir kişiye romatizman var denildiği zaman kişi bununla yaşamayı öğrenmelidir. Romatizma düzenli olarak doktor ve ilaç takibi ister.
Romatizma belirtileri?
Romatizma belirtileri arasında kas ağrısı, sırt ve bel ağrısı, deri sertliği, göz yaşı azalması ve yüksel ateş gibi belirtiler görülür. Aynı zamanda;
- Sindirim sistemi şikayetleri
- Böbrek fonksiyonlarında azalma
- Dolaşım sisteminde yaşanan olumsuzluklar
Yukarıdaki 3 maddede romatizma sorunlarındandır. Romatizmanın kendine has belirtileri bulunur. Günümüz koşullarında romatizma hastalığını çözmek mümkündür. Eklem ve omurga romatizması olanlar şunlardan yakınır;
- Eklemlerde ağrı ve şişlik
- Sabahları eklemlerinde sertlik
- El parmaklarında beyazlaşma
- Cilt altında bezeler
- Ciltte yaralar oluşması
- Vücudda sertlik
- Güçsüzlük
- Gözlerde sık sık iltihaplanma
Romatizma tedavisi?
Son yıllarda yeni ilaçların kullanımı ile birlikte önemli başarılar sağlanmaktadır. Ancak yinede çoğu romatizmayı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmuyor. Romatizma tedavisinde sürekli hekim kontrolünde olmak gerekir. Bazen romatizmanın artacağı dönemler olacaktır. Bazen romatizma tedavisi ömür boyu sürebilmektedir. Amaç şikayetlerin ortadan kaldırılmasıdır. Hastanın yaşam konforunu sağlamaktır. Romatizma şeker hastalığı gibi kronik bir hastalıktır. Bu nedenle tedavi hemen kısa sürede bitmez. Bazı zamnlarda çok ilaç kullanmak gerekir. Romatizma tamamen ortadan kalkmasada en azından kontrol altına alınabilir.
Romatizma belirtileri?
- Ellerde ve ayaklarda şişme
- His kaybı
- İştah kaybı
- Şişkinlik
- Deri altında oluşanşişkinlikler
- Uykuda düzensizlik
Yazdığımız yazıları reçete olarak görmeyiniz. Sadece bilgi amaçlıdır. Bir şikayetinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız. Durumunuz dahada kötüye gidebilir.
Sağlıklı günler dileriz. Sağlıcakla kalın.