Replika nedir? Nasıl anlaşılır ?

Replika ürün nedir?

Kelime anlamına baktığımızda “Birebir aynısı, benzetilmiş kopyası” anlamını taşıyan Replika, sanayi ve matbaa teknolojisinin gelişmesi ile hayatımızdaki hemen hemen herşeyin de replikası üretildi.

Piyasada bulunan başta teknoloji ve aksesuar olarak büyük artış gösteren birçok ürünün replikası yapılmakta. 2005-2010 yılları arasında hayatımıza telefon, saat ve ayakkabı Replikaları olarak giren ürünler, dış görünüş olarak birebir aynı olabiliyor. Ama içeriğin kalitesi, kullanılan malzeme ve ürünün ömrü gibi önemli konularda orjinal ürünlerden çok daha geride kalıyor. Fiyat olarak daha uygun olsada, asla bir replika ürün orjinalinin yerini tutamaz. Halk adında sahte, sahtesi, kopyası olarak da bilinen Replika, orjinalinden kalite anlamında çok uzakta kalıyor.

Replika ürün yasal mı?

Replika ürünler ülkemize genellikle Çin ve İspanya’dan gelmektedir. Bunların ortalama %70’i illegal satış sınıfına girer, yani yasal değildir. Yasal olmamasının etkenlerinden biri ise, replikası yapılan bir ürünün, orjinal gerçek firması telif hakkından dolayı tüm Dünyada geçerli maddelerini hukuki süreç ve yasal işlemleri ile saf dışı bırakmaktadır.

Tam örnek vermek gerekir ise ; Benim bir A+ marka telefonum var, ve bu telefonumun markasından içeriğindeki teknolojilerine kadar kendi adıma patentini almışım, yani yasal olarak bu telefonun isminin ve içeriğindeki teknolojilerinin benim icadım olduğunu ispat etmişim ve piyasaya satışı için çıkarmışım.

Ardından bir B şahıs elindeki matbaa teknolojisi ile benden izinsiz olarak (illegal) benim telefonumu, orjinalinden çok daha kalitesiz olarak piyasaya, farklı isimler ile farklı değişiklikler ile sunması bir Replikadır ve bu illegal bir işlemdir. Son dönemlerde polis, zabıta ve bilirkişi eşliğinde giyim mağazalarına yapılan denetlemelerde sıkça gördüğümüz ama orjinalinden asla ayırt edemeyeceğimiz ünlü ayakkabı ve giyim markalarının replika olarak satılmasıdır.

Bu satıcılar ise daha ucuza mal edip daha çok kâr elde etme amacındalar. Ama ürün, giysi, aksesuar replika olunca kullanıcı kalitesini ancak hemen bozulduğunda veya performans kaybı yaşadığında anlıyor. Sizin de başınıza gelmesini istemiyorsanız, her zaman sahte olana, replikaya karşı safınızı belli etmek zorundasınız.

Replika ürün nasıl anlaşılır?

Replika ayakabı

Replika ürünler, üründen ürüne farklılık gösterecektir. Bu bir teknoloji ürünü veya aksesuar ise anlaşılması biraz daha kolaydır. Fakat ayakkabı ve elbiselerde bazı replika ürünlerinin anlaşılması daha zordur. Çünkü giyim ürünlerinin replikasında daha öncede belirttiğimiz gibi gelişen matbaa teknolojisinden kaynaklı birebir üretimi yapılabiliyor.

 Elbise ve ayakkabı gibi ürünlerde kontrol edeceğiniz noktalar ise şöyle;

  • Ürünün dikiş izlerini takip edin, dikişlerde sapma, kayma ve boşluk gibi kusurlar ürünün ya defo yada replika olduğunu gösterir. Bu gibi ürünlerden uzak durun.
  • Ürünün renklerini kontrol edin, ürünün resmi sitesi var ise resmi sitedeki hali ve elinizdeki hali ile karşılaştırın. Giyim sektöründe en çok önem verilen şey bir malın canlılığı ve rengidir. Replika giysi ve ayakkabıların çoğunda renk solması, renk kayması ve renkde cansızlık ile karşılarsınız.
  • Son olarak ürünün etiketini kontol edin, son zamanlardaki replika ürünler her ne kadar etiketleri de birebir çıkarsada, bazı replikalarda bu açığı yakalayabilirsiniz.

Alacağınız ürün teknolojik bir alet ise, telefon, beyaz eşya, televizyon gibi, kendini çok daha kolay belli edecektir. Çünkü replika teknolojik aletlerde yazılım problemi kendini rahatlıkla gösterebiliyor. Replika ürün dış tasarım olarak orjinaline çok benzesede yazılımı kendilerine ait oluyor. Dolayısıyla ürünün kalitesinide o noktada rahatlıkla anlayabiliyorsunuz.

Replika ürün nereye şikayet edilir? Zarardan kaynaklı maddi tazminat açılır mı ?

Replika telefon

Fark ettiğiniz replika bir ürünün maddi ve manevi tazminatını kanıt haline getirebilirseniz eğer savcılığa açacağınız suç duyurusu ile maddi/manevi tazminat alma hakkınız %90 oranı ile karşılanıyor. Yine fark ettiğiniz bir ürünü şikayet edebileceğiniz kamu kurum ve kuruluşları ise;

Fark ettiğiniz replika bir ürünün maddi ve manevi tazminatını kanıt haline getirebilirseniz eğer savcılığa açacağınız suç duyurusu ile maddi/manevi tazminat alma hakkınız %90 oranı ile karşılanıyor. Yine fark ettiğiniz bir ürünü şikayet edebileceğiniz kamu kurum ve kuruluşları ise;

  • Alo Zabıta : 153
  • Ticaret ve Sanayi Odası
  • Bölge Savcılığı
  • Ürünün değeri yüksek ise ; Polis 155

Bir yanıt yazın