Son dönemlerde aralarında Google, Facebook ve Youtube ve diğer büyük teknoloji şirketlerininde bulunduğu birçok global şirketlerin bünyesine yazılımcı alırken dikkat ettiği ve olmazsa olmaz arkadaş dediği unsurlardan biri de Python programlama dilidir. Bizler ise sizler için, bilhassa da yazılım öğrenmeye merak salan kardeşlerimiz ve yazılım alanında, yazılım dillerini öğrenmek isteyenler için bu makalemizi hazırladık.
Bu makalede Python dilinin ne olduğunu öğreneceksiniz, python dili ile neler yapılacağını ve python dili ile yapılan/geliştirilen teknolojileri öğreneceksiniz. Dahası bu dil için gerekli kaynaklar da eğitim süreci için sizlere püf nokta olarak yazımızın sonunda vereceğiz.
Python programlama dili nedir? Dili tanıyalım
Guido van Rossum tarafından 1991 yılında ilk çıkışını yapan python dili okunuş olarak [paytın], daha Türkçeleştirilmişi [piton] diye de okunabilir. Dilinizin döndüğü gibi telaffuz etmekte özgürsünüz. Python dilinin temel biçimi; Çok paradigmalı, nesne yönelimli, zorunlu, fonksiyonel ve yansıtıcıdır. Güçlü ve dinamik bir yapısı olan python yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Genel itibari ile bakınca çok zor bir dil değildir. Matematik alanında iyi olanlar için öğrenilmesi biraz daha avantajlı bir durum olacaktır.
Sözdizimi ve modüller yapısı diğer dillere nazaran daha yalın olduğu için hiç programlama dili bilmeyenler bile rahatlıkla bu dili öğrenip programlama geliştirebilirler.
Python ile neler yapılır ?
Her türlü platformda çalışabilen dil ile veritabanı yazılımı, ağ programlama, web programlama, mobil uygulama, sistem programlama, nesne yönetimi oldukça gelişmiş olduğu için robotik kodlama, ve geliştirme gibi önemli projelerde de rahatlıkla kullanılabilir. Bir söylentiye göre Nasa’nın uzay verisi ve diğer uzay teknolojileri içinde ağır ölçekte kullandığı bir dildir. Yani anlayacağınız dil ile yapacağınızın sınırı yoktur. Tek sınır sizin hayal dünyanıza ve becerilerinize kalmış durumda.
Python dili ile yapılmış projeler
Buraya python ile yapılmış projelerin hepsini sığdırmak mümkün değil ama belli başlı en çok kullanılan ve bilinen projeler ;
Django Siteleri, (Django bir python kütüphanesidir ve kütüphane ile 10.000 binin üzerinde yazılmış web sitesi vardır.
Maya ; Mayada bir python kütüphanesidir. Bu kütüphane ile genellikle oyun, 3d boyutlandırma ve 3d animasyon ve simülasyon yazılımları kullanılmakta.
Dropbox; Çoğumuzun kullandığı, web tabanlı dosya barındırma sistemidir.
EventGhost; Açık kaynak kodlu / ücretsiz animasyon aracıdır.
Hacker araçları ; Ağ yönetimi ve ağ güvenliği alanında yazılmış programların %70’ni Python üstlenmiştir.
Otomasyon sistemleri, fabrikasyonel araçlar ve makinalar
Tıbbi test ve tedavi yazılımları, başlıca en çok kullanılan alanlar böyledir. Bunun dışında dediğim gibi sadece sizin hayal gücünüze ve becerilerinize kalmış.
Python öğrenmek için
Python dersleri için önerebileceğim bir platform var. Bu platformda Python dilinde uzmanlaşmış kişilerin her konu için yaptıkları katkılar mevcut. En ince ayrıntısına kadar, örnekleri ile beraber Python öğrenmeniz için gerekli dersleri / bilgileri ve örnekleri sunuyorlar. Ücretsiz üye olarak bu siteyi takip edebilirsiniz.
Siteye gitmek için TIKLAYIN