Pigment nedir?

Düşünün ki sabah uyanıyorsunuz ve gözlerinizin görebildiği her yer siyah beyaz bir görselden ibaret. Gözleriniz renklerden arınmış Dünyayı renksiz olarak görüyorsunuz. Ne kadar kötü bir durum olurdu değil mi?

Neyse ki Pigment  adı verilen moleküller sayesinde gözlerimiz, tenimiz, saçımız ve doğada bulunan tüm doğal canlılar kendine has özellikleri ile kendine has renkler taşır. İşte bunun sebebi ise tamamen Pigmenttir.

Pigment nasıl olur?

Doğanın ekosistemi ve hücrelerimiz stabil bir alışveriş içerisindedir. Bu alışveriş enerjidir. Pigmentasyon işlemi bu ekosistemden en fazla yararlanan molekküllerden biridir. En büyük enerjisini güneşten alan pigmentler, her daim ışık enerjisine ihtiyaç duyar.

Pigment yüklenir mi? Göz rengi değiştirilebilir mi ?

Göz retina renkleri

Melanin pigment, pigment ailesinin bir çeşididir. Melanin pigment saçlarımıza renk veren moleküldür. Kişisel bakım sektörü son yıllarda gelişince kimyasal yollar ile Pigment kırma, Pigment yükleme, Pigment bakımı gibi birçok Pigmentasyon işlemleri kişiler üzerinde uygulanabilmekte. Bu saydıklarım çoğunlukla deri ve saç için gelişmiş olsa da, tıp teknolojisinin ilerlemesi ile Göz Rengi Değişimi de artık gerçekleşmeye başlamış durumda.

Lazer yoluyla göz bebeklerindeki pigmentleri yakarak yeni bir renk aşılayan bilim adamları birçok testten geçmiş durumda. Ama hala tamamen kendini kanıtlamış durumda değil, bundan dolayı ülkelerin sağlık bakanlıkları pek onaylamıyor bu işlemleri.

Pigment çeşitleri

Normal sağlıklı bir insanda 3 farklı pigment bulunur;

  • Melanin: Küçük tanecikler halinde ve kahverengidir,
  • Karoten: Sarı renklidir, Tereyağı ve havuç gibi gıdalara da bu pigment renk verir.
  • Hemoglobin: Kanın kırmızı rengini sağlar.

Melanim pigmenti göz rengi değiştirilebilir mi başlığında açıklamıştım. Bu saydıklarım dışında 6 ana renginde pigmentleri bulunmakta. Bunlar meyve, sebze, hayvanlar ve diğer canlı sınıfları gibi gözlerimizin aldığı tüm renklerde bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın