Pi sayısı nedir?
Bir dairenin çevresinin, o dairenin çapına olan oranını ifade eden matematik sabitine Pi sayısı denilmektedir. Yunanca “çevre” anlamına gelen Pi “περίμετρον” sözcüğünün ilk harfi olan “π” ile gösterilmektedir. Pi sayısı, rasyonel olmayan bir sayıdır yani irrasyoneldir. Ondalık tam bir sayı olarak bitmez veya sonsuza kadar tekrar etmeyen bir sayı olmaktadır. Arşimet sabiti ya da Ludolp sayısı olarakta adlandırılmaktadır.
Pi sayısı kaçtır?
Boyutu nasıl olursa olsun, bir dairenin çevresi aynı dairenin çapına bölündüğünde yaklaşık olarak 3,14 değeri elde edilmektedir. Bu sayıya pi sayısı denilmektedir. Pi sayısının epey bir basamağı olmaktadır.En son Pi sayısının 62,8 trilyon basamağı hesaplanmıştır.
Pi sayısının basamaklarının hatırlanması zor olduğundan dolayı 22 sayısının 7 sayısına bölümü yapılması daha kolay olan bir yöntem olmaktadır. Bölme işleminin sonucu yüzde yüz doğru çıkmamaktadır fakat %99,96 oranında doğruluğu sağlar. Bu sonuçta pratik uygulamalar için yeterli olmaktadır.
Pi sayısının sonsuz olduğu nasıl öğrenildi?
1768 yılında İsviçreli matematikçi Johann Lambert, Pi sayısının sonsuza kadar gittiğini keşfetmiştir. Değerinin ölçümünün imkansız olduğunu farkeden Johann Lambert, bu durumu kanıtlama yoluna gitmiştir. Kanıtlamak için ise Pi sayısının rasyonel olmadığı sonucunu bulmuştur.
Rasyonel olan sayılar, ondalık rakamlara dönüştürüldüğünde çoğunlukla birkaç basamaktan sonra net sonuçlar vermektedir. Örnek olarak 1 rakamının 8 rakamına bölümüyle çıkan sonuç 0,125 olmaktadır. Bazen de belli rakamların tekrar edilmesiyle devam etmektedir. Örnek olarak 4 rakamının 7 rakamına bölünmüyle çıkan sonuç 0,5714285714… şeklinde devam eder.
Pi sayısında ise çok başka bir durum geçerli olmaktadır. Virgülden sonra gelen rakamların dizimi birbirinden farklı olarak devam etmektedir. Pi sayısı, sürekli değişen ve hiç bir şekilde tekrara uğramadan giden sayılar dizisi olmaktadır.
Çember gibi çok yaygın olarak kullanılan geometrik cisimle yakından ilişkili olduğu için Pi sayısı, çok eski zamanlardan beri yani M.Ö. 2000’li yıllarda da kullanılmıştı.
Herkesin bildiği gibi Pi sayısı, çember uzunluğunun çapına bölümü ile hesaplanmaktadır. İşlemlerde çemberin boyutları farklılıklar gösterse bile bu oran değişmemektedir. Bundan dolayı matematiksel sabitler olarak isimlendirilen özel sayılardan biri olarak kabul edilmektedir.