Peter Pan sendromu nedir? 

Peter Pan sendromu, olgun yaştaki insanların sosyal olarak hala çocuk gibi davranış sergilemesi durumunu ifade eden bir davranış bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Bundan dolayı önemli ve ciddi bir rahatsızlıktır.

Peter Pan sendromu, kadınlara göre erkeklerde olgun yaşlarda daha sık görülmektedir. Ailelerde yaşanan otorite karmaşasından oluşan boşluk nedeniyle bu sendrom oluşmaktadır. Sorumluluk almayan çocuklar da ise Peter Pan sendromu daha sık görülmektedir.

Yetişkin olduğunda insanlar, karşılaştıkları zorluklarla mücadele edemediklerinde çocukluk çağlarına geri dönmek isterler. Bu nedenle kişilerde Peter Pan sendromu oluşmaya başlamaktadır. Peter Pan sendromu aslında psikolojik bir rahatsızlık sayılmaktadır. Bundan dolayı kişi, kontrol altına alınmalı ve hemen tedavi edilmesi gerekmektedir.

Peter Pan sendromunun semptomları nelerdir?

Peter Pan sendromuna yakalanan insanlarda bazı semptomlar ortaya çıkmaktadır. Bu meydana gelen belirtiler ise şunlardır:

  • İrade zayıflığı,
  • Özgüven eksikliği,
  • Sözünde durmama,
  • Aşırı özgüvene sahipmiş gibi kendini gösterme,
  • Görüntüsüne aşırı bir şekilde dikkat etme.

Peter Pan sendromuna neden olan etkenler nelerdir?

Peter Pan sendromu birçok sebepten dolayı meydana gelebilmektedir. Fakat bu sendromun temel nedeni çocukluk yıllarına dayanmaktadır. Kısaca anlatmak gerekirse çocukluk çağlarında herhangi bir sorumluluk almadan büyütülen çocuklarda ya da otorite boşlukları yaşayan aile yapılarından kaynaklanan yetiştirilme tarzı bu sendroma neden olan etkenler arasında olmaktadır.

Bunların dışında diğer sebepler olarak, bir kısıtlama olmadan rahat ve özgür yaşatılan çocuklarda da Peter Pan sendromu görülebilmektedir.

Ergenlik çağlarındaki çocuklar ve çocuk gibi davranan yetişkinler hayatlarının zor ve sıkıntılı dönemlerinde sorumluluk almak istemedikleri için, mücadele etmek istemediklerinden dolayı bu davranışlarda bulunurlar, çocukluk çağlarına dönerler ve orada kalmak isterler.

Peter Pan sendromunun çeşitleri nelerdir?

Peter Pan sendromu çeşitli yaş gruplarında farklılık göstermektedir. Peter Pan sendromunun yaşa göre gelişimleri şu şekildedir:

  • 10-15 yaş arası çağ: Kişi yoğun endişeler nedeni ile kendini dış dünyaya kapatır.
  • 16-22 yaş arası çağ: Kişide aşırı kendini beğenme oluşur ve dış dünyaya karşı kaba davranışlar sergilemeye başlar.
  • 23-25 yaş arası çağ: Kişide bu zamanlarda genel bir mutsuzluk hali oluşur.
  • 26-30 yaş arası çağ: Kişi sosyal sorumluluklarının artması ile birlikte etkili bir bunalım geçirir.
  • 30-45 yaş arası çağ: Kişi bu çağda kendi çocuksu hal ve tavırlarıyla kendini ele verir.
  • 45 yaş ve sonrası çağ: Bu son devrede ise kişi yaşanılan umutsuzlukları ümitsizlik halleri ile çocukluğuna çok büyük bir özlem duyar.

Peter Pan sendromu nasıl önlenir?

Peter Pan sendromunun önlenmesi için iki faktör önemli olmaktadır. Bunların ilki aile yapısı ve aile şekli olmaktadır. Bir diğer faktör ise bireyin kişilik özellikleri olmaktadır. Aşırı özgür ve rahat aile yapısında yetişen çocuklarda bu sendromun görülme olasılığı da yüksek olmaktadır. Kişide bir birey olarak sorumluluklarının bilincinde olması gerekmektedir.

Peter Pan sendromunun tedavisi nasıl yapılmalıdır?

Peter Pan sendromu alanında uzman olan kişilerce tedavi edilmektedir. Öncelikle bir psikiyatrist ya da bir psikolog aracılığıyla kişiye Peter Pan sendromu teşhisi konulmaktadır. Daha sonra ise psikoterapiler ile bu sendrom alt seviyeye indirgenmeye çalışılmaktadır. İstenilen amaç bireylerin sorumluluk almalarını ve gerçek dünyaya döndürülmesini sağlamaktır.

Peter Pan sendromu tedavi edilmediğinde ne olur?

Peter Pan sendromu olan bireyler genel olarak sorumluluklardan kaçan, ekonomilerine sahip çıkamayan, insan ilişkilerinde başarısız kişiler olduklarından dolayı tedavi edilmediğinde hayatları boyunca tahmin edilemeyecek bir hayat sürmek zorunda kalmaktadırlar.

Tedavi edilmediğinde ise yaşamları boyunca  mutsuz, eksik ve oldukça yetersiz hissedeceklerdir. Tüm bunların sonucunda boş bir hayat sürdüreceklerdir.

 

Bir yanıt yazın