Panik atak nedir? Belirtileri ve tedavisi

Panik Atak Nedir?

Panik atak belli fobilerin ya da travmaların kişileri tetiklemesi sonucu ortaya çıkan kriz anlarıdır. Bu krizler günün herhangi bir anında ortaya çıkabilmekte ve farklı şiddetlerde oluşabilmektedir. Genellikle kapalı alan ya da açık alan korkusu nedeniyle tetiklenen panik atak, farklı sebeplerden de ortaya çıkabilmektedir. Çağın hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık, eskiden daha çok kadınlarda görülebilirken zaman içerisinde erkeklerde ve kadınlarda da görülmeye başlamıştır.

Panik atak belli belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler genellikle her panik atak hastasında aynıdır ancak; şiddetleri farklı olabilmektedir.

Panik Atak Belirtileri

Panik atak hastası olan kişilerde titreme, bulantı, ateş basması, göğüs ağrısı, terleme, üşüme, baygınlık hissi, bilinç kaybı gibi farklı şekillerde belirtiler baş göstermektedir. Bu belirtiler ile ortaya çıkan kriz bazı kişilerde 10 dakika sürebilirken kimi insanlarda ise 1 saate kadar sürebilmektedir. Uzun süren ataklarda yer yer bayılma ya da bilinç kaybı da görülebilmektedir. Panik atak kaygı nedeniyle ortaya çıkan bir beyin oyunudur. Aslında kişiler bu durumu belli korkular nedeniyle kendi kendilerine ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle uzmanlar da bu hastalığın beyin kontrol altına alındığında bitirilebileceğini savunmaktadır.

Panik Atak Tedavisi

Panik atak için uzmanlar tarafından belirlenen 2 farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi ilaç ile tedavi yöntemi, diğeri ise psikoterapi yöntemidir. Psikoterapi yöntemi ile bilişsel davranışçı yaklaşım yöntemi uygulanmakta ve travma ya da fobilerin köküne kadar inilmektedir. Birkaç seansta bitirilebileceği gibi, günümüzde bu tedaviyi tek seansta da başaran uzmanlar bulunmaktadır.

İkinci bir yöntem ise ilaç yöntemidir. Hastalara psikiyatrlar tarafından belli ilaçlar verilmekte ve bu ilaçlar sayesinde hasta bir nebze olsun rahatlatılabilmektedir. Ancak; belli uzmanlara göre de bu hastalık için ilaç tedavisi sonuç değildir. Aksine sadece panik atak belirtilerini geçici olarak ortadan kaldırmaya ve hastayı rahatlatmaya yaramaktadır. Bu nedenle bilişsel davranışçı yöntem ile hastaların tamamen bu rahatsızlıktan kurtulabilmesi mümkün olduğundan bu yöntem daha çok tercih edilmektedir. Uzun zamandır bu alanda tecrübe edinmiş olan uzmanlar panik atak hastalarına destek olabilmektedir.

Bir yanıt yazın