Navigasyon nedir, navigasyon sistemi nasıl çalışır?

Konumuz dahilinde siz okurlarımıza navigasyon nedir tanımını ve ek olarak navigasyon sistemi nasıl çalışır gibi önemli bilgileri aktardık. Türkçe mana da “seyir” veya “seyrüsefer”  anlamlarına sahip olan bu teknolojik cihazı gelin daha yakından tanıyalım.

Navigasyon Nedir, Navgiasyon Ne İşe Yarar?

Türkçe anlam olarak “seyir” ve buna ek olarak günümüz Türkçesinde ise “Yol Kılavuzu” terimini taşıyan navigasyon sistemi, günümüzde son teknolojik ürünler konseptiyle tercih ediliyor. Navigasyon sayesinde kişinin gideceği adrese en kısa yoldan daha hızlı bir seyir halinde ulaşmasını sağlamaktadır. Bu sistem sayesinde daha önce gitmemiş olduğunuz bir adrese dahi çok rahatlıkla kaybolmadan veya yolunuzu şaşırmadan direkt olarak sizi yönlendirmesiyle ulaşabilmektesiniz. Daha açıklayıcı bir aksamda navigasyonun ne işe yaradığını maddeler halinde şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Son teknolojiye sahip bu cihazlar görüntülü olarak kişiyi yönlendirebildiği gibi, aynı zamanda kendi ülke diline sahip aksamı sayesinde sesli olarak da komutlar verebilmektedir.
  • Kişi yolunu şaşırması halinde veya kaybolması durumunda navigasyon cihazları mevcut konuma göre  tekrar hesaplamalar yaparak kişiye günce bir rota hedefleyerek kendisini yönlendirmektedir.
Navigasyon Nedir, Navigasyon Sistemi Nasıl Çalışır

Navigasyon Sistemleri Nasıl Çalışır?

İnsanlara hem sesli, hem de görüntülü olarak verdiği komutlar sayesinde fayda sağlayan bu teknolojik cihaz 3 farklı sistem katmanından oluşmaktadır, bunlar;

  • Yazılım
  • Donanım
  • Harita

Yazılım: Yazılım katmanı cihaz kapsamında yer alan koordinat bilgilerini bir diğer katman olan harita sistemi üzerinden göstererek kişiye komut aktarmaktadır. Harita bilgisi verilerek hedef noktaya ulaşabilmek adına en kısa ve hızlı şekilde kişinin gidebilmesi için hem sesli, hem de görüntülü bir şekilde orta belirlemektedir. Yazılım aksamı kısaca donanım ve harita sistemini konuşturarak sistemin işlemesini sağlayan bir katmandır.

Donanım: Global olarak dünya üzerindeki güncel konumunuzu GPS kapsamında beliren sinyaller eşliğinde tespitte bulunarak gitmek istenilen hedef noktaya en kısa sürede ve rahatlıkla ulaşım sağlanabilme durumunu oluşturmaktadır. Son teknolojiye sahip navigasyon donanımlarında güncel olarak günümüzde dokunmatik ekranlar bulunmaktadır. Navigasyon cihazlarının aynı zamanda Mobile, inCar ve PND kullanım versiyonları da bulunmaktadır.

Harita: Navigasyon sisteminin en önemli katmanı olarak bilinen harita aksamı, diğer normal haritalardan daha farklı bir kapsama sahip olmaktadır. Diğer haritalardan en önemli farklılığı ise kişiye hız bilgilerini, yasak durumlarını, yön belirtilerini ve olası kısıtlamalar gibi birçok bilgileri içeriğinde barındırmaktadır. Bu doğrultuda harita üzerinde verilen bilgiler sayesinde bilinmeyen adres ve benzeri durumlar nokta kapsamında hedef tayini sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın