Mitomani hastalığı nedir?

Toplum baskısı, aşırı stres ve kaygılardan dolayı son zamanlarda psikolojik hastalıklarda artış görülmektedir. Birbiriyle bağlantılı olarak gelişen farklı türde hastalıklar meydana gelmektedir.

Mitomani, hiçbir şekilde herhangi bir menfaat olmadan yalan söyleyen insanların yakalandığı rahatsızlığa denmektedir. Bu hastalar daima yalan söylemektedirler ve söyledikleri yalanları unutmamaktadır. Hatta bazı hastalar kendi adını söylerken bile yalan söylediği görülmektedir. Dolandırıcılık yapan insanların mitomani hastası oldukları kanıtlanmıştır.

Mitoman ve mitomani nedir?

Yalan söyleme hastalığı olarak bilinen mitomani, sürekli yalan söyleyen insanların rahatsızlıklarına verilen ad olmaktadır. Bu hastalığa yakalanan insanlara ise “Mitoman” denmektedir. Mitoman teşhisi konulan hastalar, toplumda dikkat çekmek, toplumda yer bulmak ve kendilerini sevimli göstermek için birbirinden farklı yalanlar söylemektedirler. Söylediği yalanları inandırmak için ve yakalanmamak içinse yalan söylemeye devam etmek zorunda kalmaktadır.

Alışkanlık haline gelen yalanlar

Yalanı alışkanlık durumuna getiren Mitomalar, bir zaman sonra kontrolsüz olmaya başlamaktadır. Söylediği yalanlara kendileride inanmaya başlayan Mitomanlar, yaşamadığı durumları yaşamış gibi insanlara göstermektedir. Zamanla da söyledikleri yalana gerçekmiş gibi inanmaya başlarlar.

Daima yalan söyleyerek yaşayan bu insanlar bu durumun bir hastalık olduğunun farkında olmamaktadırlar. Bundan dolayı herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadıkları düşüncesinde olmaktadır. Fakat Mitomanlar çevresindeki kişilerce tedavi için ikna edilmesi sağlıklı bir hayat yaşamaları için gerekmektedir. Tedavi yapılmadığında ilerleyen zamanlarda Mitomanlar intihara kalkışabilmektedir.

Mitomani nasıl davranır?

Mitomani hastası olan kişiler sürekli yalan söyleyerek yaşam sürmektedirler. Yalan söylemeyeceğine dair söz veren Mitoman hastasının aslında bu söylediğide yalan olmaktadır ve yalan söylemeye devam ederler. Hayatlarını bir yalan üstüne kurarlar ve bu yalanlarla sürdüreceklerine inanmaktadırlar.

Kimlerde görülür?

Günümüzde en çok gençlerde görülmektedir. Mitomani hastalığının gençlerde sık rastlanmasının sebebi gençlerin topluma kendini ispatlama kaygısı olmaktadır. Toplumlarda kendini sevdirmek, yer edinmek ve daha fazla sevilmek için yalanlara ihtiyaç duymuşlardır. Olmayan bir durumu var gibi göstererek yalan söylemeye başlarlar ve zamanla söyledikleri yalanlara kendileride inanırlar.

Mitomani hastalığına yakalanma yaşı 16 olarak bilinmektedir. Genelde ergenlik çağlarında ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığa yakalanan  kişiler hasta olduklarının bilincinde olmamak ile birlikte hasta olduklarını inkar ederek rahatsızlıklarına inanmamaktadırlar. 22 yaşına geldiklerinde ise farkındalık bilinci oluşarak hastalıklarının farkında olurlar.

Mitomani tedavisi

Mitomani rahatsızlığının bir tedavisi bulunmaktadır ve bu tedavi ile hastalar iyileşme eğilimi göstermektedir. Tedavinin ilk bölümünü psikologlar oluşturmaktadır. Daha sonrasında ise “Psikoterapi” yöntemiyle tedavi devam eder. Mitomani rahatsızlığı ilaç ve psikoterapi birlikte sürdürülmektedir.

 

 

 

Bir yanıt yazın