Bağırsak florasında bulunan bakterilerin tümüne verilen isim mikrobiyata. Peki neden bu aralar bunu bu kadar sık duyar olduk merak ettiniz mi? Gelin sizler için mikrobiyatanın önemini kısaca anlatalım.
Vucuduzda ortalama 100 tirilyon hücre bulunduğu tahmin ediliyor, bu kadar hücre taşıyan vucudumuzda yaşayan bakteri sayısı ise bunun 10 katı fazlası. Vucudumuzun çeşitli bölgelerine yerleşmiş bakterilere o bölgenin florası yeni adıyla mikrobiyatsı deniyor.
Bu bakterilerin en fazla yaşadığı yerlerin başında bağırsaklarımız geliyor, tahmini olarak bağırsaklarımızda 2 kilo ağırlığında bakteri bulunmaktadır. Bazı kesimler tarafından işlevi ve ağırlığı nedeniyle yeni bir organ olarak kalbul edilmektedir.
Beynin dışında en fazla sinir hücresi ve sinir ağır olan yer sinir sistemimizdir. Bu nedenle bağırsak ikinci beyin olarak adlandırılır.
Vucudumuzda yaşıyan bu bakteriler bizi hayatımızın her alanında etkiler. Hastalıklarımız, mutluluklarımız, seçimleriz.. ve daha bir çok alanda etki eder, bu sizlere biraz saçma gelebilir. Bunu sizlere daha iyi anlatmak isterdik ama bu yazı o zaman kısa bir makele olmaktan çıkıp küçük bir incelemeye dönüşecek.
Bu konu ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için bilimsel kanıtlarla ve açıklamalarla doldurulmuş güzel bir kitap tavsiye edebilirim. Serkan Karaismailoğlu’nun yazdığı “Beyinde ararken bağırsakda buldum” isimli kitabını okuarak mikrobiyata hakkında çok ilginç bilgilere ulaşabilirsiniz.