Laetril nedir?

Laetril, B17 vitamini olarak da bilinen bir amigdalin türevidir. 70’li yıllarda kanser tedavisinde alternatif bir ilaç olarak yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Ancak etkinliği kanıtlanmamış ve hatta toksik olduğu ortaya çıkarılmış olmasına rağmen hala yasal olarak kullanılabilmektedir. Laetril’in tarihçesi, işlevi ve sınırlamaları hakkında bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

Laetril, 1950’lerin başında Dr. Ernst T. Krebs ve oğlu Ernst T. Krebs Jr. tarafından geliştirilmiş ve 1961 yılında patenti alınmıştır. Ancak 70’li yıllarda popüler bir alternatif kanser tedavisi olarak lanse edilmesine rağmen kanıtlanmamış faydaları ve potansiyel toksisitesi nedeniyle FDA tarafından yasaklanmasıyla kullanımı hızla azalmıştır. Günümüzde hala bazı kliniklerde, özellikle Meksika’da, tedavi yönteminin bir parçası olarak kullanılmaktadır. Ancak genel olarak Laetril, amigdalinden ziyade kayısı çekirdeği gibi başka kaynaklarla değiştirilmiştir.

Gördüğün gibi, Laetril bir dönem popüler olmuş olsa da etkinliği kanıtlanmamış ve toksik olabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle, alternatif kanser tedavisi arayışında olan kişilerin güvenilir tıbbi kaynaklara danışmaları önemlidir.

B17 vitamini yiyecekleri var mı?

İnsan yapımı bir madde olan Laetril yani “B17 vitamini” hiçbir doğal gıdada bulunmamaktadır. Ancak amigdalin kaynakları olarak bademler ve bazen kayısı çekirdeği normal olarak tüketilmektedir. Düzenli tatlı bademlerde yalnızca amigdalin izleri bulunurken, acı bademlerdeki seviyeleri 8 g/kg’a kadar çıkabilmektedir. Elma suyu, kabak çekirdeği, badem sütü, konserve kayısı, şeftali gibi işlenmiş ürünler gibi diğer gıdalar da ölçülebilir düşük seviyelerde amigdalin içerebilir.

Ancak bazı yiyecekler yanlışlıkla amigdalin içerdiği bildirilse de, aslında siyanür salgılayan benzer bileşiklere sahip olduğu için dikkatli olunması gerekmektedir. Aşağıdaki yiyecekler, siyanür salma bileşikleri içerir ve yeterince işlenmemişse toksik olabilir:

  • Tohumlar: sorgum, darı, keten
  • Fasulye: Lima ve maş fasulyesi
  • Bambu sürgünleri
  • Macadamia fıstığı
  • Manyok

    Ancak bu yiyecekleri uygun şekilde kızartma, kaynatma, mayalama, kurutma, ıslatma veya soyma süreçlerinden geçirerek siyanür salan bileşiklerin seviyelerini büyük ölçüde azaltmak mümkündür.

Yani, amigdalin veya B17 vitamini olarak adlandırılan madde, insan yapımı olup doğal gıdalarda bulunmamaktadır. Ancak bazı yiyeceklerin çok düşük seviyelerde amigdalin içerebildiği veya siyanür salgılayan benzer bileşiklerden bulunabileceği bilinmelidir.

Bir yanıt yazın