Açılımı Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan KOAH, öksürük, balgam, nefes darlığı gibi semptomlarla seyreden ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Sigara kullanımının artmasıyla birlikte KOAH, dünyadaki önemli bir sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Tüm dünyada 4. en sık ölüm nedenidir.
KOAH aslında iki hastalığı tanımlamakta kullanılan bir terimdir. Bu hastalıklar: kronik bronşit ve amfizemdir. Kronik bronşit, en az iki yıl üst üste ve bu iki yılın en az üç ayında öksürük ve balgamla seyreden ilerleyici bir hastalık türüdür. Amfizem ise, kana oksijen taşınmasını sağlayan hava keseciklerinde hasara neden olan bir rahatsızlıktır.
Kimler KOAH Riski Taşır?
KOAH hastalığı için en riskli kişiler sigara içenlerdir. Sigara içenlerin beşte biri KOAH hastalığına yakalanır. Sigaraya erken yaşta başlanması ve uzun yıllar fazla sayıda sigara içimi KOAH riskini artırır. Bunun dışında sigara içilen ortamlarda bulunanlar yani pasif içiciler, hava kirliliğinin yoğun olduğu şehirlerde yaşayanlar, iş yerinde yoğun hava kirliliğine maruz kalanlar risk altındadır.
KOAH hastalığı bulunan her on kişiden dokuzunun hastalığının farkında olmaması ise, bu hastalık ile ilgili çarpıcı bir gerçektir. Türkiye’de üç milyon kişinin KOAH hastası olduğu tahmin ediliyor.
KOAH Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
İlk olarak ortaya çıkan belirtisi öksürüktür. Bu öksürük zamanla artar.
Öksürükle birlikte özellikle sabahları balgam çıkarma şikayetleri başlar.
Önce hızlı hareketlerle kendini gösteren nefes darlığı hastalığın ilerlemesiyle birlikte giderek artar. Başlarda sadece merdiven çıkma gibi aktiviteler sırasında nefes darlığı yaşanırken, hastalığın ilerlemesiyle birlikte konuşurken hatta yatarken bile nefes darlığı görülebilir.
Bu üç semptom KOAH hastalığının en önemli belirtileridir. Bunlar dışında yorgunluk, halsizlik, parmak uçları, dil ve dudakların renginin maviye dönmesi, uykuya meyilli olma gibi semptomlar da eşlik edebilir.
KOAH tanısında gecikilmesinin en önemli nedeni sigara içen bireylerde görülen öksürük ve balgam şikayetlerinin normal kabul edilmesidir. Sigara içen bireyler bu yakınmaları iyice artana kadar doktora başvurmazlar. Böylelikle KOAH hastası doktora başvurduğunda hastalığı bir hayli ilerlemiş olur.
Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç kalmadığınızı bilmelisiniz ve gerekirse bu konuda yardım almak için Sigara Bıraktırma Poliklinikleri’ne başvurabilirsiniz