Kızıl hastalığı nedir, nasıl bulaşır?

Bir tür boğaz enfeksiyonu olarak tanımlanan kızıl hastalığı hakkında sizlere geniş bir bilgi dizisi oluşturduk. Konumuz kapsamında sizlere kızıl hastalığı nedir ve buna bağlı olarak merak edilen kızıl hastalığı bulaşıcı mıdır sorusuna yönelik önemli net bilgiler hazırladık.

Kızıl hastalığı nedir?

Streptokok enfeksiyonu olarak da tanımlanan ve boğaz enfeksiyonu sınıfı içerisinde yer almakta olan kızıl hastalığına maruz kalan kişiler genel olarak bakteriler üzerinden oluşmaktadır. Bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı olan kızıl hastalığı daha çok 5 ila 15 yaş arasında bulunan çocuklarda görülmekte olup, ergen ve yetişkin sınıfında da rastlanan bir hastalıktır. Tıbbın daha pek gelişmediği zamanlarda çocuklarda ciddi bir hastalık durumunu oluşturduğu bilinen kızıl hastalığı, günümüz tıbbi imkanlar sayesinde antibiyotik tedavilerle geliştirilerek daha az bir tesire sahip enfeksiyona dönüştürülmektedir.

Hastalığın beraberinde yoğun bir boğaz ağrısını da getirmektedir. Buna ek olarak yüksek ateş ve çeşitli belirtilere sahip olan kızıl hastalığı tedavi edilebilir bir duruma sahip olmaktadır. Fakat tedavisi geç kalınan ve tedavisi yapılmayan kızıl hastalığın ileriki dönemlerde böbrek, kalp ve vücut yapısında çeşitli bölgeleri etkileyerek oldukça ciddi hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır.

Kızıl hastalığı belirtileri nelerdir?

Genellikle cilt yapısında güneş yanığı gibi lekeler baş göstermektedir. Bu tür kırmızı döküntülerin yanı sıra, vücudun farklı bölgelerinde beliren kırmızı çizgiler, yüksek ateş, boğazda ağrı ve iltihap oluşması, lenf bezlerinde şişme, baş ağrıları ve mide bulantıları gibi daha birçok farklı belirtilerle kendini göstermektedir.

Kızıl hastalığı bulaşıcımıdır?

Kızıl hastalığı A grubu sınıfında yer alan yani bakterilerin boğazda streptokok enfeksiyonunu oluşmasıyla meydana gelmektedir. Bu bakteriler burun içerisinde veya ağız bölgesinde bulunduğundan ötürü sürekli olarak toksin ve zehir üretimi salgılarlar. Maalesef bu enfeksiyon türü oldukça bulaşıcı olmaktadır. Kısa süre içerisinde yayılma ihtimali yüksek enfeksiyon türüne sahip olmaktadır. Öksürme ve hapşırma durumlarında kişiden kişiye küçücük damlacıklar transferi ile rahatlıkla bulaşabilmektedir. Solunum yolu ile bulaşıcı bir enfeksiyon türü olmaktadır. Enfeksiyonun bulaşmasıyla birlikte kuluçka dönemi başlar ve bu kuluçka dönemi ortalama 2 ila 4 gün arasında seyir göstermektedir.  

Bir yanıt yazın