İyi huylusu ve kötü huylusu olarak 2 ayrı dalda bilinen kist ve tümör sağlık açısından ve ruhsal açıdan hem tehlikeli hemde strese mahâl verebilecek bir durumdur. Bizler ise sizler için iyi huylu ve kötü huylu tümörü, tümör ile kist arasındaki farkı ve benzeri bilgileri makale haline getirdik. Keyifli okumalar dileriz.
Kist nedir ?
Yumurtalıklarda görülen kistler kadın genital bölgesinde, hormonlar ve testestoranlar da üremektedir. Yumurtalıklar ise kadının belli dönemlerde başlayıp belli bir döneme kadar adet kanaması geçirerek farklı hormonlar üretmesinden kaynaklanır. Bu hormonlar ergenlik döneminde başlayıp, menopoz dönemine kadar devam etmektedir.
Yumurtalıkların görevi ise ; Her adet dönemi, yapılarında bulunan hücreleri olgunlaştırarak, yumurtalıkları döllenmeye hazırlar. Ve bu hücre olgunlaştırmanın ardından salgılanan östrojen hormonu rahim iç tabakasına geçerek gebelik için yumurtalıkları hazır bir hale getirmektedir. Sonrasın da gebeliğin süreçleri başlar, eğer gebelik olmaz ise adet ile bu hücreler kanama yolu ile boşalır ve tekrardan kendini yenileyerek yukarıdaki süreci başlatır. Bu sirkülasyon menopoz dönemine kadar böyle devam eder.
Kist ise ; Rahim içerisinde içi su dolu keseciklerdir, Çevresi zar şeklinde çevrili olan kist, yumurtalıklarda oluştu ise diğer kistlere nazaran tehlikesi daha azdır. Yukarıda belirttiğimiz yumurta hücrelerinin sirkülasyonu sırasında, yumurtalıklarda ki yumurtalardan birinin fazla büyümesi ve patlaması sonucu kist meydana gelir.
Bu patlama sonucu karın ve kasıklarda ağrı hissedilebilir. Bu durum doğal yumurtalamanın tekrardan hücre oluşumunu gösterdiği bir işarettir. Korkulacak bir durum değildir. Lakin ağrınız şiddetli, kanamanız fazla ise doktora görünmeniz de muhakkak fayda olacaktır.
Kist çeşitleri nelerdir? :
Folikül kisti: Yukarıda bahsi geçen yumurtalık kistinin adı folikül kisttir. Adet döneminde yumurta folikül kist içerisinde büyüyerek kendini tamamlar. Folikül içerisinde ki yumurta gelişimini tamamlamayıp kırılmaz ise, folikül üzerine sıvı bırakarak kist oluşmasını sağlar.
Korpus Luteum kistleri: Corpus luteu tam adıyla, folikül kistin yaşanması ve sıvının fazla oluşup kese içerisinde fazla beklemesinden kaynaklı olarak bu kist türü ortaya çıkar.
Dermoid kistler: Yumurtalıklarda oluşan saç, yağ ve benzeri dokuları barındıran kist türüdür.
Endometriomalar: Yumurtalıklar dahilinde, yani rahim dışında büyüyebilen ve oluşabilen kist türleridir. Gelişimi tamamlayamaz ise yumurtalıklara yapışarak kisti ortaya çıkartır.
Yumurtalık kistinin belirtileri nelerdir ?
Her kist farklı reaksiyonlar gösterebileceği gibi büyüme evresi de belirtilerin oranını değiştirebilir. Bunlar büyümesi ve küçülmesi durumunda anlaşabilir. Ancak belli başlı belirtiler ise şöyledir ;
- Karın bölgesinde şişlik
- Göğüslerde hassasiyet
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Ağrılı bağırsak hareketleri
- Adet düzensizliği
- Lekelenme ve ya adet görememe
- Alt sırt (pelvis bölgesi) ya da uyluklarda ağrı
- Mide bulantısı ve kusma
Yumurtalık kistinin tedavisi
CT taraması, ultrason cihazı ve MRI gibi işlemler ile kesin tanı konularak tıbbi çözümler, gerekirse büyüklüğüne ve türüne göre ameliyat gerekebilir. İlaçlar ile de kontrol altına alınıp tedavi edilen kist türleri için internet ortamında yazan tibbi ve bitkisel tedavi yöntemlerine itibar etmeyiniz. Bu gibi hastalıklar da doktorunuza başvurarak en sağlıklı tedavi süreci başlatmanız gerekmektedir.
Geçmiş olsun dileklerimiz ile