Kış sebzeleri ve meyveleri nelerdir, faydaları nelerdir?

Kış sebze ve meyveleri nelerdir?

Kış sebzeleri ve meyveleri hangileridir? Nasıl tüketilmelidir?

Her mevsim yetişen sebze meyvenin lezzeti ve tazeliği bambaşkadır. Mevsiminde yetişen, sofralarımıza misafir olan sebze ve meyveler hem vitamin hem de mineral bakımından zengindir. Bu yüzden sebze ve meyveleri zamanında tüketmek önemlidir.

Her mevsim, farklı olan hava koşullarından dolayı farkı beslenme ihtiyacımız oluyor. En uygun şekilde vücudumuzun adapte olması için sebze ve meyveleri tüketmeliyiz. Vücudumuz için en iyi beslenme şekli sebze ve meyvelerin hangi mevsimde yetiştiğini bilmektir.

Kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri nelerdir?

Kış sebzeleri nelerdir?

Bal kabağı: Bal kabağı içerisinde yüksek miktarda A vitamini, fosfor ve kalsiyim içerir. Çorba ve mezelerde kullanılır ayrıca tatlısı çok lezzetlidir. Lif bitkisidir bu yüzden kolon kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir.

Brokoli: İçerisinde A vitamini, potasyum, folik asit vardır. Minarel kaybetmemesi için az pişirilmelidir. Mideye iyi gelir ve yemek borusu kanserine karşı koruyucudur.

Brüksel lahanası: Kükürtlü sebze grubundadır ve kansere karşı güçlü bir etkiye sahiptir. Az pişirilmesi gerekir veya çiğde tüketilebilir.

Havuç: A, B1, B2 vitaminlerine sahiptir ve lif bitkilerindendir. Enerji kaynağıdır,bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir, mide koruyucudur,kolesterolü dengeler ve göze çok faydalıdır.

Ispanak: Demir yönünden çok zengindir ve bol miktarda protein içerir. Tansiyonu düşürür, kan pıhtılaşmasını azaltır, bağırsak düzenleyicidir ve mide kanserine iyi gelir.

Kabak: 100 gr kabak folik asit ihtiyacımızın dörtte birini karşılar ve içinde bulunan karoten maddesi etkili antioksidanlardandır. Kabak potasyum sıvı-tuz dengesinde düzenler.

Karalahana: içerisinde kalsiyum, bakır, demir, potasyum, C vitamini ve kükürt bulunur. Çiğ olarak tüketmek daha faydalıdır. Mide ve bağırsak yaralarına iyi gelir, kansızlığı giderir, kabızlığa iyi gelir, ses kısıklığını giderir, kandaki şeker miktarını düşürür ve sakinleştiricidir. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir, astım hastaları için faydalıdır ve kansere karşı korur. Ancak guatrı hastaları tüketmemelidir.

Kereviz: İçerisinde kükürt bulundurur ve kesildikten sonra kısa sürede tüketmek gerekir. Sakinleştiricidir, kanı temizler, kilo almayı önler, böbrekler için faydalıdır.

Kırmızı ve sarı soğan: Sarı ve kırmızı soğan güçlü birer antioksidanlardandır. Savunma sistemimizi güçlendirir, girip, nezle, astım hastalarına iyi gelir. Öksürüğe iyi gelir, bronşları temizler, kemik erimesine iyi gelir. Kandaki şekeri düzenler bu yüzden şeker hastalarına iyi gelir. İdrar söktürücüdür, egzamaya iyi gelir, sindirim sistemini uyarır. Çiğ yenildiğinde mideyi güçlendirir ancak mide rahatsızlığı olanlar çiğ tüketmemelidir. Sigara içenlerde kırmızı soğan vücutta biriken nikotinin atılmasında yardımcı olur.

Lahana: İçerisinde bulunan selenyum maddesi yaşlanmayı önleyici etkiye sahiptir. Mide kanserine ve yemek borusu kanserine iyi gelir. Sadece lahanada bulunan U vitamini mide ve bağırsak yaralarına iyi gelir.

Marul: %95 su içerir ve içerisinde bulunan A vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Mantar: potasyum ve protein içerir. Yağ oranı düşüktür ve iyi bir enerji kaynağıdır.

Maydanoz: C vitamini açısından çok zengin, A vitamini ve potasyum içerir. İdrar söktürücüdür, ödem atıcıdır, yüksek tansiyon hastalarına iyi gelir. Kansızlığa iyi gelir bu yüzden kalbin yorulmasını engeller. Böbrek taşlarının düşülmesinde etkili iken böbrek iltihabı olanlar yememelidir.

Patates: B vitamini, C vitamini ve nişasta içerir. Ancak B ve C vitamini patates pişince yüksek miktarda azalır. Sinir sisteminin düzenli çalışmasına engel olan toksin maddeler ancak iyi pişirildiğinde etkisiz hale gelir. Bu yüzden patatesi çok iyi pişirmek gerekir. Kabuğunun ince soyulması vitamin kaybını azaltır. Güçlü bir antioksidandır. Susuzluğa iyi gelir karaciğer şişkinliğini önler. Sert bir şey yutulduğunda yabancı maddenin vücudumuza zarar vermeden çıkmasını sağlar. El ve ayak çatlaklarının giderilmesinde yardımcı olur.

Rezene: uçucu yağlar içerdiği için sıcak suda bekletmek daha iyidir. Anne sütü arttırıcıdır, vücut direncini arttırır, kolesterolü düşürür.

Salatalık: Cildimize iyi gelin bir besin kaynağıdır. İçerisinde kükürt bulunur bu yüzden vücut enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Kolesterolü düşürür, kasları güçlendirerek deri hücrelerine elastikiyet kazandırır. Kabızlığı önler, böbrek hastalarına iyi gelir, kalp ve şeker hastalarına iyi gelir, vücudumuzda biriken suyun atılmasını sağlar.

Sarımsak: İçerisinde kükürt ve sülfür bulunur. A, B, C ve P vitamini içerir. Yüksek enerji kaynağıdır. Kanseri önler, iştah açar, yüksek tansiyonu düşürür, romatizma ve eklem iltihaplanmalarına iyi gelir, hazmı kolaylaştırır, kanı temizler.

Şalgam: A, C, B vitamini ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum içerir. Kemikleri güçlendirir, diş sağlığını korur, iştah açar, mide ve karaciğer için faydalıdır. Daha çok suyu tüketilir. Vücudumuzdaki toksinlerin atılımına yardımcı olur.

Tere: İçerisinde madeni tuzlar vardır. Bu sayede kanı mikroplardan temizler, böbrek taşlarını eriterek düşmesini kolaylaştırır. Kandaki şekeri düşürür ve halsizliğe iyi gelir.

Turp: Çok yüksek miktarda besin öğesi içerir. Böbrekler için çok faydalıdır ve iyi bir potasyum kaynağıdır. Halsizliğe iyi gelir, tokluk hissi sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir ve üst solunum yolu enfeksiyonuna iyi gelir.

Kış meyveleri nelerdir?

Armut: Karoten içerdiği için sarı ve yeşil renge sahiptir, A, B1, B2, B3, B6 ve C vitamini açısından zengindir. Yemeklerden önce tüketilmesi gerekir. Kabuğu bağırsaklara iyi gelir, kabızlığa iyi gelir, böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.

Ayva: İçerisinde A, B vitamini, potasyum, tanin, kireçli tuz bulunur. Hoş kokuludur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. İshali önler, bronşite iyi gelir, öksürüğü önler, verem hastalarına iyi gelir. Elma: Yoğun miktarda A ve C vitamini içerir. Çözünen ve çözünmeyen lifler içermesi sayesinde hem ishale hem de kabızlığa iyi gelir. Kolon kanserini önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, romatizma ve gut hastalarına iyi gelir.

Greyfurt: C vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır bu yüzden bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak ilaç kullananların dikkatli olması gerekir.

Kivi: C vitamini açısından zengindir ve enfeksiyonlara iyi gelir. Cilde çok faydalıdır.
§ Mandalina: Çok yüksek miktarda C vitamini içerir. Soğuk algınlığına iyi gelir, savunma mekanizmasını güçlendirir. Potasyum içerdiği için yüksek tansiyona iyi gelir.

Nar: A, C vitamini, folik asit, selenyum, magnezyum, fosfor içerir. Halsizliğe iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Portakal: C vitamini ve folik asit kaynağıdır. Kansızlığa iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kışın sağlıklı olmak için C vitaminini bol bol tüketin.

Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon kış aylarında sık görülen hastalıklardır. Sağlıklı bir kış geçirmek için C vitamini bu yüzden çok önemlidir. C vitamini yönünden zengin olan limon, mandalina, portakal gibi meyveler sık tüketmeye özen göstermeliyiz.

Sebzeleri çok küçük doğramayın.

Pırasa, karnabahar, kereviz gibi kış sebzeleri içerisinde yüksek miktarda C ve D vitaminleri bulundurur. Bu vitaminlerin kaybını önlemek için sebzeleri daha iri parçalara bölerek tüketmeliyiz.

Sebze yemeklerini 2. kez ​ısıtmayın.

Sebze yemeklerinin bir günden fazla beklemesi besin değerlenin düşmesine neden olur. Sebze yemeklerini oda sıcaklığında soğuk tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

​Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih edin.

Meyveler, vitamin ve lif yönünden zengin içeriğe sahiptir. Meyvelerin en önemli kısmı lifleridir. Bu yüzden meyvenin kendisini tüketmek suyunu içmekten daha faydalıdır.

 

Bir yanıt yazın