Kendo nedir?

Kendo nedir?

Kendo sporu Japonya kökenli bir uzak doğu kılıç kullanma sanatıdır.

Kendo sporunda kullanılan kıyafet, zırh ve terimler

Kendo; keikogi ve hakama adı verilen geleneksel Japon kıyafetleri ile yapılır. Sporcuların kullandığı koruyucu zırh ise bogu denmektedir.

Bogunun başı korumak için giyilen kısmına men, bilekleri ve elleri koruyan kısmına kote, göğüsü koruyan kısmına dö, kasık ve bacağın üst bölümünü koruyan kısmına tare adı verilir.

Kendo da Kyu, Dan ve Shogo olmak üzere 3 seviye vardır. Başlangıç seviyesi olan Kyu da en düşük seviye 6., en yüksek seviye 1. Kyu dur. Ustalık seviyesi olan Dan’ın derceleri dereceleri 1’den 8’e kadardır. Shogo ise 6. dan sonrası ustalık seviyesini onurlandırmak için kullanılan bir sistemdir. Sırasıyla Renshi, Kyshi ve Hanshi şeklinde ilerler.

Kendo da kullanılan kılıç adları

Detaylı bir derecelendirme sistemi olmasına rağmen Kendo kıyafetlerinde bunu belli eden hiç bir görsel işaret bulunmaz. Bireysel çalışmalarda sporcular bambu kamışından yapılan ve Shinai adı verilen eğitim kılıcını kullanırlar. Boşluğa veya cansız bir hedefe kılıç hamleleri yaparak kendilerini geliştirirler. Eşli çalışmalarda ise sporcular Bokken adı verilen tahta kılıçları kullanırlar.

Herhangi bir şekilde temas içermeyen bu çalışmalarda, iki sporcu önceden belirlenmiş karşılaşma senaryolarını gerçekleştirirler.

Kendo müsabaka kuralları

Kendo müsabaka alanı kenarları 9 veya 11 metre uzunluğunda ahşap bir zeminndir. Müsabaka başlangıcında saygı ve nezaket göstergesi olan selamlama Kendo nun ayrılmaz bir parçasıdır. Karşılaşma sırasında sporcular birbirlerinin üzerindeki zırhlara vuruş yaparlar.

Sınırlı sayıdaki bu hedef noktaları dışında bir yere vurulması kuralları aykırıdır. Uluslararası Kendo müsabakalarında süre 5 dakikadır. Bu süre içerisinde 2 vuruşu ilk önce gerçekleştiren taraf galip sayılır. Eğer karşılaşma tamamlandığında bir taraf galip gelemezse uzatmaya gidilir ve ilk buluş yapan taraf galibiyeti kazanır.

Cesaretin yanı sıra hızlı ve sakin karar verebilme esasına dayanan Kendo sporunu sizler için anlatık umarız faydalı olmuştur.

Bir yanıt yazın