Kendi kendine evde meme muayenesi nasıl yapılır?

Göğüs kanserinin önceden tespit edilip önlem alınması bu riskin oluşmasında büyük önlem taşımaktadır. Bu makalemizde sizler için evde kendi kendinize meme muayenesi yapmayı ve aralıklarla kontrol edilmesini konu alıyoruz.

20-25 yaşından itibaren bayanlar kanserin erken teşhisi için kendi kendine meme muayenesi yapmaya başlamalıdır. Evde meme muayenesi ayda bir yapılması yeterlidir fakat her banyoya girmeden önce görsel muayene ve banyo sırasında elle kontrol etme muayenesini alışkanlık haline getirmeniz sağlığınız için faydalı olacaktır.

Sık muayene yapmanız memenizi zamanla iyi tanımanızı sağlar ve böylece memenizde oluşan değişimi daha çabuk fark etmenize yardımcı olur. Meme muayenesini adet döneminizin son günlerinde veya bitiminde yani hormonlarınızın en az etkili olduğu dönemde yapmanız daha uygundur. Meme kanserinin erken dönem belirtileri çok belirgin olmayabilir. İleri dönem belirtilerinde gözle görülür değişiklikler olmaktadır.

Bu değişiklikler; meme ve koltuk altı bölgesinde şişlik ve ele gelen kitle, meme boyutunda ve şeklinde değişiklik olması, meme ucundan gelen akıntı, meme dokusunda ve renginde değişiklik olması gibi. Bu tarz değişiklikler fark edildiği zaman ihmal etmeden mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurup bir hekim önerisi almalısınız.

Kendi kendinize meme muayenesini nasıl yapmalısınız; çıplak bir şekilde rahat rahat memelerinizi görebildiğiniz bir boydan ayna önüne geçip, sonrasında iki elinizi belinize koyarak görsel olarak memelerinizin boyutunu, şeklini, eşitliğini gözleyiniz. Meme uçlarınız birbiriyle simetrik mi? Meme boyutları birbirine eşit mi? Meme uçları dışarıda mı? Bu soruları kendinize sorarak sırayla cevaplayınız. Aynı soruları dik bir şekilde durarak ellerinizi ensenize koyarak da cevaplayınız.

Sonrasında sağ eliniz ensenizde iken sol elinizin işaret, orta ve yüzük parmakları ile meme muayenenize başlayınız. Meme ucundan başlayarak meme dokusuna doğru saat yönünde dairesel hareketlerle üç parmağınızla kitle olup olmadığını kontrol ediniz. En son koltuk altınızı da kontrol ediniz. Aynı muayeneyi sonrasında sol memenize yapmalısınız. Bu muayene bittikten sonra düz bir zemin üzerine yatarak sağ elinizi başınızın üstüne koyarak sol elinizin üç parmağı ile sağ memenizi ve koltuk altınızı aynı dairesel hareketlerle muayene ediniz. Aynı muayeneyi sol memenize de yapınız.

Duş alırken ayakta yapacağınız bu basit muayene sabun yardımıyla yapıldığında daha kaygan bir tende yaptığınız için memenizdeki değişiklikleri daha çabuk fark etmenizi sağlayacaktır. İlk yaptığınızda zorlanabilirsiniz fakat zamanla alışkanlık kazanacağınız için çok uzun zaman kaybetmeyeceğinizi düşünüyorum. Unutmayın erken teşhis her zaman hayat kurtarır. Memenizde fark ettiğiniz kitle ve hassasiyet şikayetiniz olursa mutlaka bir hekime başvurunuz.

Bir yanıt yazın