Kara kediler kötü şans mı getirir?

Kara kediler, karakteristik olarak Cadılar Bayramı, Büyücülük ve uğursuzlukla bağlantılı görülmektedir. Bugün bilişim çağında bile dünün bazı yerlerinde binlerce insan, kara kedileri uğursuzluk getiren bir canlı olarak benimsemektedir.

Karşısından kara bir kedi geçtiğini gören kişiler bunu kötüye yorumlayarak kötü bir alamet olduğunu söylerler. Ayrıca bundan dolayı olumsuz bir sonuç alacaklarını varsayarak program ve randevularını iptal ederek ertelemektedir. Kara kediler, geçmiş zamanda Cadılar Bayramı sembolü olmuş, bazı medeniyetlerde uğur getirdiğine inanılmış, bazı medeniyetlerde ve topluluklarda kara kediler zararsız ve şirin bir canlı olarak kabul edilmiştir.

Kara kedi

Kara kediler,  genellikle yerli, kara kürklü karma veya spesifik bir tür de canlılardır. En dikkat çekici olan Bombay cinsi kedi ırkı olan kara kedilerle ilişkilendirilecek 21 kedi ırkı daha vardır. Erkek kara kediler dişi olanlara göre daha özgün siyah kürk renklenmesine (pigmentasyonuna) sahip olmaktadır. Bombay kedi ırkının, safi siyah rengiyle birlikte ilk dikkat çekenlerden biri  altın rengi ya da parlak sarı olan gözleri, mistik bir izlenim bırakmaktadır.

Tanrıça Bastet (Kedi başlı tanrıça)

Orta Çağdan itibaren kara kediler Şeytan, cadı ve cadılık gibi mistik kavramlarla nitelendirilmiştir. Bu fazlaca olan batıl inançlar, kara kedilerin ve bazı zamanlarda kedi sahiplerinin kitlesel ölümleriyle neticelenmiştir.

Kara kedilerin “uğursuz” olarak sayılması batıl inanç ve kehanetlerden başka bir durum değildir. Binlerce yıl öncesine dayanan bu batıl inanışta, Eski Mısırlılar kediye tapıyorlardı ve başı kediye benzeyen Bastet isminde tanrıçaya sahiplerdi. Bastet farklı kültürlerde farklı isimlerde anılıyordu (Bast, B’st, Baast, Pasht, Ubaste, Baset, Ailuros).

Fareler, sıçanlar bazende yılan ve kemirgenlerle savaşlarından dolayı, Antik Mısır’da kediler büyük bir saygınlık kazanmıştır. Bazı zamanlarda ise kraliyet ailelerinin evlerinde evcilleştirilmiş kedilere altın rengi kıyafetler giydirilerek sahipleriyle aynı tabaktan yemek yemelerine bile müsaade edilmiştir. Bir kediyi öldürmek büyük bir suç olarak görülmüş ve cezası ölüm olmuştur.

Antik Mısır’da kara kedi öldüğünde ölü bedeni mumyalanarak kraliyet ailesinden biri sayılarak korunmuştur. Arkeologlar Mısır’daki bir mezarlıktan binlerce kara kedinin kalıntılarını bulmuşlardır.

Ortaçağda siyah kedi kötülük simgesiydi

Batı tarihinde, siyah kediler kötülüğün simgesi olduğuna inanılmıştır. Avrupa’da insanların önünden geçen kara kedi, uğursuzluğun, yoksulluğun ve hatta ölümün bir belirtisi olduğuna inanılarak kötülüğün simgesi olmuştur.

Avrupa Ortaçağ halk bilimine göre siyah kediler, cadılara ve şeytanlara ajanlık ya da habercilik yapmak için insan şekline büründüğüne inanılmıştır. Cadılar esrarengiz ilaçlar hazırlamak için kara kedilerin kafatasını kullanarak kara kedilerin şeytanın bir alameti olduğunu düşündürmüştür.

Ortaçağda dindar Avrupalılar kara kedileri büyü yapmanın bir bölümü olarak düşünülmüş, kara kedilerle oynarken yakalananlar suçlanarak linç edilmiştir.

Aykırı fikirler: Kara kedi güzeldir.

Kara kedileri kötü görenlerle karşıt fikirde olanlar kara kedileri güzel bulmakta ve iyi anlamlar yüklemektir.

Japonlar, önünden geçen kara kedi aslında iyi talih getirdiğine, kara kedi sahibi olan bekar kadınların daha fazla dikkat çektiğine inanıldığı bilinmektedir.

Almanlardan bazıları yol önünden, sağından ve solundan  geçen kedinin uğur getireceğine inanır. Büyük Britanya’nın İngiliz Midlands kısmında, kara kedi bir düğün hediyesi bile olabilir; geline iyi talih ve neşe getirdiğini düşünürler.

Bir yanıt yazın