Hamilelikte düşük neden olur

Düşük Neden Olur?

Düşük, bebeğin rahme tutunamaması sonucu oluşan kayıp anlamına gelmektedir. Düşük pek çok sebepten oluşabilmektedir. Hatta sadece rahme tutunamamadan kaynaklı olarak da düşünülmemelidir. Bu durumun bazen tıbben önüne geçmek mümkün olabilirken, bazen de bu durum kendiliğinden gelişmektedir. Hamilelikte düşük oluşmasının en önemli unsuru progesteron eksikliğidir. Progesteron hormonu, bebeğin rahme sıkı bir şekilde tutunmasını sağlamaktadır. Yüksek değerleri olan kişiler risk taşımamaktadır ancak; genellikle progesteron seviyesi düşük olan kişilerde bu durum ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Hamilelikte düşük oluşmasının en önemli nedenleri aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.

Düşük Nedenleri

  • En önemli faktör progesteron hormon seviyesinin düşük değerlere sahip olmasıdır. Düşük değerler sonucunda bebeğin rahim duvarına tutunması engellenmekte ve zaman içerisinde de kayıplar yaşanmasına neden olmaktadır. Hamilelikte düşük oluşmaması için uzmanlar tarafından düşük değerleri olan kadınlara progesteron takviyesi sağlanmaktadır. Amaç progesteronun yükseltilmesi ve bebeğin tutunmasının sağlanmasıdır.
  • Bir diğer önemli unsur genetik problemlerdir. Kalıtımsal olarak aileden bebeğe geçebilecek rahatsızlıklar düşük oluşumunda önemli bir yere sahiptir. Bebeğin gelişimini tam olarak sağlayamamasından dolayı ortaya kayıplar çıkabilmektedir. Hatta yapılan incelemelerde genellikle bebekte zeka geriliği ya da sakatlık gibi riskler oluştuğu gözlemlenmektedir.
  • Hamilelikte düşük denildiğinde yine önemli faktörlerden biri ağır kaldırılmasıdır. Hamilelerin ilk 3 ay her türlü davranışına dikkat etmesi gerekmektedir. Yüksek alanlara uzanma, ağır kaldırma ya da fazla hareketlilik gibi davranışlar yine bebeğin kaybedilmesine neden olabilmektedir.
  • Son olarak yine düşük sebeplerinden biri annenin karnına alabileceği darbelerdir. Bir kaza ya da birinden şiddet görme sonucunda karın bölgesinde oluşan baskı nedeniyle kayıplar oluşabilmektedir.

Anne adaylarının hamilelik süreleri boyunca her şeye dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle ağır kaldırmaktan kaçınmak, yüksek yerlere uzanmamak, zıplamamak gibi etkenler bu noktada oldukça önemlidir. Bu tarz hareketler sergileyen anne adayları daima risk altında bulunmaktadır. Ani kanamalar ve kırmızı parlak renkte kan gelmesi genellikle düşük habercisidir. Bu durumda hemen bir sağlık kuruluşuna baş vurmalı ve uzman bir hekim tarafından hemen muayene sağlanmalıdır.

Bir yanıt yazın