Halsizlik nedenleri, halsizliğe sebep olan etmenler ve halsizlik için öneriler

Halsizlik nedenleri, halsizliğe sebep olan etmenler ve halsizlik için öneriler

Halsizlik çok çeşitli ifade edilebilen bir durumdur. İsteksizlik, heyecan ya da ilgi kaybı, enerji düşüklüğü, uyuşukluk, sürekli bir uyuma isteği, bitkinlik, yorgunluk gibi sözcüklerle anlatılır. Halsizlik fiziksel ve/veya ruhsal kaynaklı olabilir.

Uzun süreli kronikleşen halsizliklerde mutlaka doktor kontrolü gereklidir. Halsizlik sürekliyse ve nedenleri saptanamıyorsa mutlaka ciddiye alınmalıdır. Halsizlik başlı başına derin araştırmalar gerektiren bir belirti değildir, ama mutlaka araştırılıp değerlendirilmelidir. Çünkü bazen önemli hastalıklarında belirtisi olabilir.

Halsizliğin başlıca nedenleri

Halsizliğe sebep olan başlıca etmenler
1) Anemi sorunu kişide görülen demir eksikliğine bağlı kansızlık
2) Tiroit bezlerinin yeterli çalışmaması
3) Metabolizmadaki bozuklular
4) Ruhsal sorunlar yaşanması
5) Romatizmalı hastalıklar
6) Kullanılan kalp ve tansiyon ilaçları
7) Uyku düzeninin bozuk olması
8) Gereğinden fazla yapılan spor
9) Gün içerisinde fazla miktarda tüketilen kahve ve çay
10) Yoğun düşünsel zorlanmalar ve şiddetli heyecanlar

Halsizlik için öneriler,
1)Kansızlığa bağlı halsizliklerde demir içerikli besinlerin kalsiyum içerikli besinlerle tüketmemeye dikkat edilmelidir. Demir içerikli besinler olarak özellikle yeşil renkteki, yeşil yapraklı sebzeleri, ıspanak gibi sebzeleri yoğurtla tüketmemek gerekir. Aynı şekilde et grubunun yanında da yoğurt, süt gibi besinler tüketilmemesi beslenmeye bağlı kansızlığın önlenmesi için önemli bir adımdır.

2) Aç karnına ve fazla miktarda yenilen karbonhidratlı besinler mantı, börek, makarna gibi yiyeceklerin tüketilmesi kan şekerinin çok hızla yükselmesine ve çok hızla düşmesi sonucu halsizliğe sebep vermemek için dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

3) Özellikle yaz aylarında çok sık terlemenin getirdiği su ihtiyacı yeterince karşılanmazsa ki uzmanlar günde en az 2 litre su içilmesi önerisinde bulunuyorlar bu durumda metabolizmanın düzgün çalışmadığı görülmüştür ve su içmek halsiz düşmemek adına da çok önemli bir rol oynamıştır.

4)Gereğinden fazla miktarda aç karnına tüketilen şekerli yiyecekler ve içeceklerde kan şekerini değiştirebileceğinden yorgunluk oluşturabilir.

5) Bulunduğunuz ortamın iyi havalandırılması küften ve nemden uzak tutulması kişinin kendini daha dinç hissetmesini sağlar.

6) Uzun süre gürültülü bir ortamda bulunmakta hem yoğunlaşma bozukluğu hem de yorgunluğa sebep olabilir.

Bir yanıt yazın