Gliserin nedir? Nerelerde kullanılır?

Yüksek kaynama kapasitesine sahip olan Gliserin, aynı zaman da farklı özelliklere sahip olan bir madde özelliğine sahip olmaktadır. Konumuz dahilinde oldukça merak edilen Gliserin nedir ve gliserin nerelerde kullanılır sorusuna yanıt olarak detaylı bilgiler aktardık.

Gliserin nedir?

Yüksek bir kaynama seviye noktasına sahip olan Gliserin, aynı zaman da tatsız, renksiz, koyu bir sıvı halinde olduğu gibi nötr bir özelliğe sahip olmaktadır. Yağ türlerinde çözülebilmesi imkansız olan Gliserin, alkol ve su gibi maddeler içinde kolaylıkla çözülebilmektedir. İyi bir çözücü olan Gliserin, sadece su veya alkol üzerinde değil farklı maddeler üzerinde de çözülebilir bir etkisi bulunmaktadır. Yüz bakım ürünlerinde içerik kapsamında sıklıkla kullanılan Gliserin, bitkisel çözülmeler içinde tercih sebebidir. Bu bitkisel yağlar içerisinde elde edilen organik bileşenleri doğurmaktadır. Ham madde nihayetinde 400 derecelik bir kapsamda çözülme yolu üzerine kullanılmaktadır. Gliserin kimya alanındaki bilinirliği C3H5(OH)3 değer formülü ile tanınmaktadır.

Gliserinin kullanım alanları nelerdir?

  • Saf bir halde olan Gliserin ya da Gliserolün tüketimi yapılabilir. Buna ek olarak kişisel olarak veya tıp alanına yönelik endüstriyel bakım ürünleri kapsamında da farklı ve bilimsel çapta kullanım durumlar mevcuttur.
  • Yiyecek kapsamında kullanımı mümkün olan Gliserin, yapay bir tatlandırıcı olarak kullanıldığı gibi, aynı zaman da nemlendirici, çözücü gibi etkenler üzerine de kullanım görebilmektedir. Likörlerde koyulaştırıcı bir madde halini alırken, az yağ oranına sahip olan yiyecekler içerisinde de kullanımı mevcuttur.
  • Kozmetik ürünler üzerinde de etkili olan Gliserin özellikle de nemlendirici ve benzeri krem ürünlerinde kullanılmaktadır. Süt ürünleri, konserveler, şekerleme, reçel veya işlenmiş meyvelerin ürün  tüketimi alanında da tercih edilmektedir.
  • Tıp alanında başta olmak üzere çeşitli bakım ürünlerinde de kullanımı bulunmaktadır. Eczacılık ve kişisel bakım ürünleri içerisinde madde olarak kullanılan Gliserin, yumuşak bir halde olan maddenin doku değerlerini arttırmaya yönelik kullanılmaktadır. Öksürük şurupları, diş macunları, yüz bakım ürünleri, balgam sökücüler, tıraş losyonları, şampuan gibi saç ürünleri de dahil olmak üzere birçok ürün içerisinde Gliserin maddesinin kullanılabildiğini söylemek mümkün.  

Bir cevap yazın