Her insanın belli bir korkusu bulunmaktadır. Bu korkular da belli süreler içerisinde fobi anlamını taşıyan belli tepkilerin verildiği durumları oluşturmaktadır. Dünya genelinde pek çok fobi bulunmaktadır. Açık alan korkusu, kapalı alan korkusu, yükseklik korkusu, deniz korkusu ya da ölüm korkusu gibi pek çok korku aslında fobi anlamına gelmektedir. Bu fobiler nedeniyle de kişiler hayatlarını istedikleri düzende yaşayamayabilmektedir. Aslında tamamen beyinden kaynaklı olan bu durum, kişinin kendi kafasında bazı paranoyalar oluşturması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Fobilerle başa çıkmanın yolları aşağıda yer almaktadır.
Fobilerle Nasıl Başa Çıkılır?
Fobilerle başa çıkmanın yolları arasında ilk sırada elbette kişinin kendisini yönetmesi gelmektedir. Kişiler fobileri kendi kafalarında büyütmekte ve beyni de bu duruma inandırmaktadır. Beyin de kişinin algılamış olduğu korkulara göre kendisini ve vücudu harekete geçirmektedir.
Vücut herhangi bir fobi ile karşılaştığında hemen atağa geçmekte ve tepki vermektedir. Örneğin yükseklik korkusu aslında doğuşta var olan bir durum değildir. Ancak; sonradan yaşanan bir sorundan dolayı bu korku oluşmaktadır. Kişilerin çok yüksek bir binaya çıktıklarında dizlerinin titremesi, dona kalma gibi faktörler tamamen beynin harekete geçirilmesinden kaynaklanmaktadır.
Fobilerle başa çıkmanın yolları arasında yer alan beyne hükmetme durumunun tam olarak yapılabilmesi için kişilerin öncelikle korkuları ile yüzleşmeleri gerekmektedir. Bunun için yükseklik korkusu olan bir kişinin yüksek bir alana çıkarılması ve beyni ile olan bu ilişkiyi yenmesi için destek verilmesi gerekmektedir. Kişinin bunu güvendiği bir kişi ile birlikte yapması çok daha etkili olmaktadır.Tüm bunların yanında kişinin beynini yönetebilecek kıvama gelebilmesi için de belli düzende çalışma gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Örneğin; yükseklik korkusu olan bir kişinin bir anda 100 katlı bir binanın en üst katına çıkarılarak korkularını yenmesi beklenememektedir. Bu nedenle katlar yavaş yavaş artırılmalıdır. 20. kata çıkarıldıktan sonra vereceği tepki ile 100. kattaki tepki aynı olmayacağından çıta yavaş yavaş yükseltilmelidir. Kısa zaman içinde yüksekliğe alışma sağlayan kişilerde yükseklik korkusu ortadan kalkmaktadır. Hatta bu durum diğer fobi türleri için de aynı özelliklere sahiptir.
Bilinçaltı Temizliği Nedir? Nasıl Uygulanır?
Bilinçaltı temizliği kısaca beynimizi arındırarak, tekrardan daha güzel düşüncelere yönelmemizi sağlayan bir meditasyon stilidir. Uykularımız da bile bir saniye durmadan çalışıp düşündüren, rüya görmemizi ve vücut kaslarımıza sinyal göndererek gevşemesini sağlayan beynimizin az çok gün içinde ve uykumuzda dahi ne kadar yorulduğunu anlamak mümkün.
Bilinçaltı temizliği, daha çok loş ışıklı bir odanın içerisinde sessiz ve rahat bir pozisyonda yapılmalı. Daha sonra bu rahatlığı ve düzeni sağladıktan sonra, beynimizin içerisinde kıvılcımların oluştuğunu, ayak tırnaklarınızdan, saç tellerinize kadar vücutda mevcut olan her organ ve uzuvlarınızı hissedin, daha sonra iyice yavaşladığınızı ve bu bilinçaltı temizliği için hazır olduğunuzun farkına varın! Şimdi beynimizin içinden geçen tüm kötü düşünceleri ve imkansızlıkları silip attığınızı düşünün, bunu yavaş, yavaş yapın.
Beynimizin biraz daha gevşediğini hissediyor, ve yavaş, yavaş Dünya da yaşanan tüm güzellikleri, canlıları, insanları, bitkileri ve mis gibi kokan bahar havasını içinize çektiğinizi hissedin. Şimdi çok daha iyi oldunuz işte. Gerçek anlamda bilinçaltı temizliğinin özet halini sizlere sunduk. Bu aşamadan sonra deneme yaparak kendinizi daha da geliştirebilir, düzenli olarak uyumadan bir kaç dakikanızı harcayarak bilinçaltı temizliğinizi sağlayabilirsiniz.