Ertesi gün hapı nedir ve nasıl kullanılır?

Dünyada 1980 li yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Ertesi gün hapı yüksek dozda kadınlık hormonu içerir. Bu hormonlar östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Piyasada iki tür hap vardır. Biri pregesteron hormonu içeren, diğeri de hem pregesteron hem de östrajen hormonu içeren türüdür. Bu fark içeriğindeki östrajen hormonu olanın, bu özelliğinden dolayı damar tıkanıklığı riskini arttırıcı etki gösterebilmesidir. Bu yüzden aşırı kilolu, sigara içen, orta yaşın üstündeki hanımların sadece pregesteron içeren hapı kullanmaları tavsiye edilir.

Cinsel ilişki sırasında yumurta döllenmiş ise yumurtanın rahim içine tutulmasına engel olur. Çok yüksek oranda başarı şansına sahip olduğu saptanan yöntem, ilişkiden sonra ne kadar erken uygulanırsa o kadar etkili olur. Döllenmiş yumurta eğer rahimde yuvalanmışsa hapın mevcut gebeliği sonlandırması gibi bir etkisi bulunmaz.

Ertesi gün hapı hangi durumlarda kullanılır:

  • Cinsel ilişki sırasında herhangi bir korunma yöntemi uygulanmadıysa,
  • Kondom veya prezervatif kullanımında yırtılma, delinme, yerinden çıkma olduğunda
  • Doğum kontrol hapı kullanılıyor ise unutulmasında
  • Spiralin olmaması
  • Geri çekme yönteminin başarısız olması,
  • Takvim uygulamasında doğurgan döneme rastlayan ilişki
  • Tecavüz gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Bu gibi durumlarda ertesi gün hapı ilişkiden sonraki ilk 72 saatte alınmalıdır. Mümkünse ilk 24 saatte iki tablet aynı anda kullanılır. Ayda birden fazla alınmamalıdır. Ertesi gün hapı ilk 24 saatte kullanıldığında %95 oranında, ikinci gün %85 ve üçün gün ise %58 koruyuculuk sağladığı görülmüştür.

En sık görülen yan etkileri arasında karın ağrısı, bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi, göğüslerde hassasiyet, halsizlik görülebilmektedir. Hapın kullanılmasından 48 saat sonra ise etkiler ortadan kalkar. Ertesi gün hapının cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı engelleyici hiçbir özelliği yoktur, bu anlamda koruyuculuk sağlamaz. Sadece gebeliğin önlenmesinde kullanılır.

Ertesi gün hapı doğum kontrol yöntemi gibi düşünülmemelidir, doğum kontrol yöntemi değildir. Gebeliği önleyici en son çare olarak görülmelidir. Hapın başarılı olup olmadığı ise adet kanamasının beklenilen zamanda ve benzer belirtileriyle beraber gerçekleşmesine bağlıdır. Eczanelerde rahatlıkla bulunabilen ve reçetesiz alınan bu ürünü bilinçli kontrol için mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekir.

Bir yanıt yazın