Eriyen buzun biçimi, suyun sıcaklığına bağlı mı değişir?

Matematik ve fizik bilimi ile uğraşan bir araştırma ekibi, suyun sıcaklığı gibi dışsal kuvvetlerin buzun meydana gelişini ve nasıl şekillendiğini keşfetmişlerdir. Bu makale ise buzun erimesini sağlayan unsurların ölçümünde birbirinden ayrı araçlar sağlamasıdır.

Buzun biçimi ve örüntülenmesi (birleşimi)

Buzların biçimi ve örüntülenmesi, erimesindeki ortam koşullarını gösteren hassas belirtilerindeki şekli “okuyarak” ortamdaki suyun sıcaklığı gibi ögeler hakkında bilgi vermektedir.

Bu çalışma erimelerin, erimeleri etkileyen olağan olmayan yani olağandışı akış biçimine nasıl neden olduğunu anlamaya yardımcı olmaktadır. Bu kalıplar, içinde yaşadığımız gezegenimizde olan buzu etkileyen birçok karışıklığın bir tanesi olmaktadır.

NYU Uygulamalı Matematik Laboratuvarı ve Yumuşak Madde Araştırmaları Merkezinde birçok deneyler yapan araştırmacılar, buzların suda erimesini ve su sıcaklığını, buzun biçimleri ile ilgili bağlantılarına ve örüntülerine nasıl bir şekilde etki ettiğini incelemiştir. Bu incelemeyi gerçekleştirmek için ise baloncuklardan ve diğer yabancı maddeleri kullanmadan ultra saf buz ortaya çıkarmışlardır. Araştırma ekibi, sıcaklığı gözden geçiren ve değişime uğratan soğuk hava depolarıyla benzerlik taşıyan soğuk bir odada su tanklarına daldırılan buzların erimesini kayıt altına almıştır.

Suyun erime derecesi nedir?

0 ila 10 derece arasında bulunan düşük sıcaklıklara odaklanarak doğal sularda olan buzlar çoğunlukla bu kısımda erimektedir. Oluşan biçimlerde ise ilginç bir çeşitlilik olduğu fark edildi.

Öncelikle çok düşük olan sıcaklıklarda  (5 derece C altındaki sıcaklık derecesi), kısımları bir diken veya aşağıya bakan “kale” biçimini almış; bir buz püskülü gibi fakat kusursuz derecede pürüzsüz bir şekildedir. Takriben 7 derece C üzerindeki sıcaklıkta ise tıpkı temel biçimler bu defa ters oluşmuştur. Yukarıya bakan bir diken şeklini ortaya çıkmıştır. Arada kalan sıcaklıklarda ise buz, yüzey kısmında oluşan erimeler ile dalgalı ve biçimsiz bir şekil aldığı görüldü. Buzullarda ve doğadaki diğer buzlarda “tarak” ismi verilen birbirine benzer desenler oluştu. Bu biçim değişimleri de suyun akışı ve suyun sıcaklığına bağlı değişimlerden oluştu. Yer çekimden dolayı akışın meydana gelmesi ve daha ağır olan sıvının batmasıyla hafif olan sıvı yükselmektedir. Yüzey süresince görülen bu akıntılar, farklı ortamlarda farklı oranlarda erimelere ve şekillerinin değişmesine yol açmaktadır.

Bir yanıt yazın