Eritrosit nedir? yüksekliği ve düşüklüğü neden oluşur?

Kırmızı kan hücrelerinden birbirinden farklı olan bileşenler bulunmaktadır. Bunlardan biri olan ve konumuz dahilinde yer alan Eritrosit nedir sorusuna yönelik sizlere bilgiler aktardık. Bu soruya cevaben ek olarak yükseklik ve düşüklük durumunun da bulunduğu sentezleri sizler için derledik.

Eritrosit (RBC) nedir?

Tam kan testlerinde görülen bileşenlerden biri de kırmızı kan hücre yapılarıdır. RBC adı verilen kırmızı kan hücreleri, WBC adına sahip olan karşıt beyaz kan hücreleri ve ek olarak trombositler de bu kapsam içerisinde yer almaktadır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositler olurken, RBC ise hemoglobin bulundurmaktadır. Bu aksam ile birlikte vücudumuzda bulunan tüm dokulara ve organlara ise oksijen taşıma görevini üstlenmektedir. Soluk bir kırmızı renge sahip olan RBC, rengin bu denli solukluğunu ise hemoglobinden almaktadır. Tam olarak bir boşluk derecesi olmasa da,aralarında ince yapıda bir bölge kapsamı bulunmaktadır. Genel olarak RGC’ler aynı renk, şekil ve boy oranlarına sahip olmaktadırlar. Fakat bazı durumlarsa ise bu aksam işlevlerinin değişmesine sebebiyet doğurmaktadır.

RBC yüksekliği neden olur?

Genel olarak böbrek rahatsızlıklarına maruz kalan kişiler başta olmak üzere, kırmızı kan hücrelerinin miktar düşüklüğünden kaynaklı olarak oluşan düşük oksijen seviyeleri de sebebiyet verebilmektedir.  Düşük oksijen miktarı ise birtakım sebeplerden oluşabilmektedir. Bunun dışında aşağıda belirttiğimiz maddeler halindeki durumlara yönelik olarak da kırmızı kan hücresi üretimi görebilmektedir.

  • Kalp yetmezliği
  • Yüksek rakım
  • Uyku halinde nefes darlığı
  • Nikotin bağlılığı yaşayanlar
  • Akciğer fibrozisi
  • Koah hastalığı
  • Talasemi
  • Yetişkin kişilerde doğuştan gelmekte olan çeşitli kalp hastalıkları

RBC düşüklüğü neden olur?

RBC düşüklüğünün birden fazla sebebi olabilmektedir. Bunlar başında ise  ilaç kullanımları gelmektedir. Bir takım kullanılan ilaçlar vücutta bulunan kırmızı kan hücrelerinden dolayı düşebilmektedir. Kemoterapi gören hastalarda kullanım görülen ilaçlar, kinidin ve benzeri ilaçlarında kullanımıyla bu durum yaşanabilmektedir. Anemi oluşumuna sebebiyet veren kanama durumlarında da bu durum yaşabilmektedir. Özellikle de kan kaybı yaşayan kişilerde görülmektedir. Diğer mide ülseri, kanser hastaları ve benzeri durumlara yönelik yaşanan kan kaybı durumları buna en büyük etken olmaktadır.

Bir yanıt yazın