Epilepsi (Sara) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Bir diğer adı Sara olan bu hastalık hemen hemen her yaşta görülebilecek olan bir hastalıktır. Anlık kriz tutmaları, kitlenmeler ve daha şiddetli halleri görülebilen epilepsi hastalığının en önemli faktörü, erken tanıdır. Epilepsi hastalığı ile ilgi bilgiler, epilepsi (sara) nedir? Epilepsi neden olur? Epilepsi tedavi yöntemleri nelerdir? Epilepsi ile alakalı tüm sorularınızın cevabı işte burada….

Epilepsi nedir ?

Halk arasında Sara olarak da bilinen epilepsi hastalığı beynin içerisinde bulunan hücrelerin bir elektro-kimyasal boşalma yapması sonucunda ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Daha akıcı bir yazım ile ifade etmek gerekirse, beynin normal çalıştığı esnada beyin elektrotlarının ani yükselişi veya ani inişinden yani eletriksel dalgalanmalarından kaynaklı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık yaşandığı zaman bilinç kaybına neden olur ve nöbet diye tabir edilen tutulma/kriz anı yaşanır.

Epilepsi nöbetleri hastanın durumuna ve sağlığına veya o an bulunduğu ortama göre değişebimektedir. Bazı hastalar sadece sanrı gibi korku ve heyecan hissi yaşarken, bazı hastalar ise bilinç kaybı yaşayarak vücudun kilitlenmisi gibi nöbetler geçirir.

Epilepsi nedenleri nedir? Epilepsi neden olur?

Epilepsi hastalığının tıp alanında tam olarak neden çıktığı, neden oluştuğu tam olarak bilinmesede, genellikle sebebiyet verdiği durumlar,   

  • Beyin içi kanama
  • Menenjit hastalığı
  • Beyin tümörü
  • Uzun süren ateşli havaleler
  • Doğum esnasında beynin oksijensiz kalması
  • Rahim içi enfeksiyonlar vb.

Epilepsi belirtileri nelerdir ?

Epilepsi belirtileri kişiden kişiye ve yaş ortamalasına göre farklılık gösterebiliyor. Başlıca belirtliler ise şöyledir ;

  • Tutulma / kasılma
  • Tek bir noktaya odaklanma / kitlenme
  • Korku hissi
  • Dalgınlık
  • Ani bilinç kaybı ve yere düşme
  • Kol ve bacaklarda kasılma
  • Dişlerde kenetlenme ve ağız bölgesinde morarma

Bebeklerde bu durum daha farklı gözükebilir. Genellikle sık göz kırpma, ağız şapırdatma, ağızdan köpük gelme ve belli bir yere odaklanma gibi.

Epilepsi tedavi yöntemleri nelerdir ? Epilepsi ilaçları

Epilepsinin tam olarak bir tedavisinin olduğu söylenirse yalan söylenmiş olur. Tıp alanında sürekli geliştirilmekte olan tedavi yöntemleri tam bir cevap verememektedir. Hastalığın ilerlememesi için ve geçirilen nöbetlerin kontrol altına alınabilmesi için Anti-epileptik ilaçlar kullanılmaktadır. Küçük yaşta başlayan epilepsi hastalığının tedavileri mümkündür. Ortalama 2-5 yıl arasında tedavi edilir. Doğuştan gelen hastalıklarda biraz daha zor olmaktadır.

Epilepsi kontrol altına alan ilaçların etken maddesi Pregabalin‘dir. Ek olarak vitamin ile desteklenebilir.

Epilepsi tedavi yöntemleri nelerdir ?

Her zaman doğal tedavi yöntemlerinden önce doktorunuzun uygun gördüğü ilaçları aksatmadan kullanmanız sizler için en doğrusu olacaktır. Bunun dışında doğal olarak önerebileceğimiz tedavi yöntemleri ise şöyledir;

1. Oğul otu

Oğul otu stresi azaltmakta bireridir. Beynin elektro manyetik dalgalarına da iyi gelmektedir. Ayrıca tıkanmış damarları da açtığı bilinmektedir. Oğul atının çayını yaparak tüketebilirsiniz.

2. Sarımsak

Her derde deva sarımsak, içeriğindeki aktif antibiyotikler sayesinde beyindeki hücreleri tedavi ederek epilepsi hastalığına iyi gelmektedir. Sarımsak tüketen hastaların nöbetleri ciddi oranda azalmış ve tedavi odaklı sonuçlar verilmiştir. Her gün 1 adet sarımsağı gece uyumadan önce yutunuz. Sadece epilepsi değil birçok hastalığa da birebirdir.

3. Balık

Balığın da faydaları saymak ile bitmez, ama bir tedavi yöntemi de epilepsi hastaları içindir. Balık beyin gelişimi ve beyin hücrelerine iyi gelerek epilepsi hastalığını gerilemektedir.

4. Stresten uzak durun

Stres epilepsi nöbetleri yaşamanıza en büyük sebebiyet veren unsurlardan biridir. Stres halinden kaçınarak mutlu olmanın yollarını arayın. Nerede mutlu ve huzurluysanız onunla meşgul olun.

5. Kalabalık ortamlar nöbet tetikleyebilir

Evet doğru gördünüz. Kalabalık ortamlar kişi üzerinde stres, heyecan, panik atak ve benzeri duygular yaşatmaya fazlasıyla meyilli olduğu için kalabalık ortamlar epilepsi nöbeti geçirmenize sebep verir

6. Bir hobiniz olsun

Mesela “sanat”. Sanatsal çalışmalar yaparak beyninizin daha düzenli ve huzurlu çalışmasını sağlayarak epilepsi hastalığınıza tedavi odaklı bir girişimde bulunabilirsiniz. Sizi mutlu edeceği gibi nöbetlerinizi de en aza indirgeyecektir.

Geçmiş olsun. Yaşam varsa Umut da vardır. Umudunuzu ve sağlığınızı kaybetmemeniz dileği ile…

Bir yanıt yazın