Diyojen sendromu nedir? Diyojen kimdir?

Diyojen sendromu nedir?

Diyojen sendromu genelde; aşırı olan ilgisizlik durumu, apati yani kayıtsızlık, kişinin kendini toplumdan soyutlaştırması (sosyal izolasyon) ve çöp toplamaya karşı duyulan “Kompulsif (mecburiyetlik)” bir isimle tanımlanmaktadır. Öncelikle “Demans” rahatsızlığı yaşayan kişilerde daha sık rastlanmaktadır. Kendini toplumdan uzaklaştıran ve kendi dünyasında yaşayan kişilerin bu psikolojik rahatsızlığına “Diyojen Sendromu” ismi verilmektedir. 

Diyojen kimdir?

M.Ö. 412 ila M.Ö. 323 yılları arasında hayat süren alaycı ve minimalist bir Yunan filozofu olan Diyojen, hayatın bütün anlamını doğayla iç içe yaşayarak bulunacağını düşünmekteydi. Felsefi hayatın anlamı onun için zenginliği, gücü ve hayata dair bütün arzulardan vazgeçmekle bulunacağını düşünüyordu. Çalışmalarını ise bu çerçevede gerçekleştirerek doğayla yaşam mücadelesini vermiştir.

Çoğu kez Atina sokaklarında, bir şarap fıçısının içinde yaşadığı bilinmektedir. Bir gün Büyük İskender ile olan konuşması tarihe geçmiştir. Büyük İskender bir gün Diyojen’in yanına giderek: “Bana ne istersen söyle” diye bir cümle kurmuş. Bu söze karşılık ise Diyojen: “Gölge etme başka ihsan istemem.” diyerek cevap vermiştir.

Diyojen’in verdiği cevaba bakıldığında kendisini diğer insanlardan soyutladığı görülmektedir. Günümüzde ise çevreden uzaklaşmaya, kendi dünyalarına çekilmek isteyen insanlara ve kendi yarattığı dünyasında yaşamak isteyen insanlara psikologlar tarafından “Diyojen Sendromu” teşhisi konulmaktadır.

Diyojen hastalığı nedir?

Diyojen rahatsızlığı yaşı ilerleyen kişilerde daha sık görüldüğü bilinmektedir. Diyojen hastalığına yakalanan insanların hiçbiri çöp atmak istemezler ve çöplerini biriktirirler. Bundan dolayıdır ki yaşadıkları mekanlar bir çöplükten farksız olmaktadır. Dışarıyla hiçbir bağlantı kurmak istemeyen bu kişiler yaşam alanlarının karanlık olmasını, güneş ışıklarının girmemesini istemektedir ve bulundukları mekanları havandırmazlar.

Diyojen Sendromu tedavisi

Diyojen Sendromunun tedavisi çoğunlukla uzman hekim yardımıyla yapılmaktadır. Tedavi ilk önce öneriler ve konuşmalar üzerine olmaktadır. Fakat ilerleyen süreçte ise ilaçla tedavi yöntemine başvurulmaktadır. Bunların dışında Diyojen Sendromu rahatsızlığı yaşayan kişiler için “Bakım Evleri” bünyesinde kalınması uzman hekimler tarafından hastalara önerilmektedir.

 

 

Bir yanıt yazın