Diş eti şişmesinin nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Diş Eti Şişmesinin Nedenleri

Dişler kişiler için büyük önem arz etmektedir. Konuşunca ön plana çıkan önemli faktörler olan dişlerin zaman zaman belli sorunları da bulunmaktadır. Özellikle diş çürükleri, diş ağrıları ve diş eti şişmeleri de bu sorunların başında yer almaktadır. Diş eti şişmesinin nedenleri arasında pek çok önemli faktör bulunmaktadır. Zaman zaman dişleri sıkıştıran ve büyük acılara neden olan bu şişlikler, aynı zamanda kanamalara da neden olabilmektedir.

Diş eti şişkinlikleri sadece bir dişe bağlı olabileceği gibi, bütün damakta da görülebilmektedir. Bu nedenle de ağrı şiddeti bölgesel olarak değişiklik göstermektedir. Diş eti şişkinliklerinin en büyük nedeni diş tartarlarıdır. Sigara tüketimi, kola ya da çay gibi gıdalar zaman içinde diş etlerinde tartar oluşumuna neden olmaktadır. Bunlar da zamanla diş eti çekilmelerine, diş etinde şişliklere ve kanamalara neden olmaktadır.

Diş eti şişmesinin nedenleri arasında bir diğer faktör ise, dişlerin düzenli olarak fırçalanmamasıdır. Düzenli olarak fırçalanmayan dişlerde kan dolaşımı az olduğundan diş etleri morarmaya ve şişmeye başlamaktadır.

Diş etlerinin şimesine bağlı olan nedenlerden biri de tartışmasız diş eti iltihaplarıdır. Bunların oluşma sebebi dişlerde bulunan çürükler olabilmektedir. Zaman içinde oyulan dişler apseye ya da diş eti iltihaplarına neden olmaktadır. Tüm diş etlerine yayılabildiği gibi, tek bir dişte de oluşabilmektedir.

Diş Eti Şişliklerinin Tedavisi

Diş eti şişmesinin nedenlerinden sonra öncelik verilmesi gereken konu nasıl tedavi edilmesi gerektiğidir. Basit olan şişlikleri geçirmenin yolu, diş etlerinin 10 dakika boyunca fırçalanmasıdır. Ağrılı olan bölgede inmeler zaman içerisinde sağlanmaktadır. Günde 3 defa 10 dakika olacak şekilde uygulanmalıdır. Tartarlardan kaynaklı şişkinlikler için diş hekimlerine baş vurulması gerekmektedir. Tartar temizliğinden sonra diş eti şişlikleri kendiliğinden inmektedir.

Diş eti şişmesinin nedenlerinden olan diş eti iltihabına bağlı olan şişliklerde ya da apselerde doktorlar antibiyotik önermektedir. Önce iltihaplar kurutulmakta sonrasında ise şişliklere neden olan diş hakkında gerekli tedaviler uygulanmaktadır. Kanal tedavisi, dolgu ya da diş çekimi doktorun uygun göreceği durumlarda şişlikler tedavi edildikten sonra uygulanmaktadır.

Bir yanıt yazın