Damar sertliği nedir?
Damar duvarlarının sertleşmesiyle oluşur. Atardamarlar esnek bir yapıya sahiptirler. Vücudun yapısına göre şekil alırlar. Bazen genişleyerek, bazen daralarak hareket ederler. Bu sayede kanın miktarı ayarlanmış olur. Bazı durumlardan dolayı atardamar duvarları zarar görebilir. Yada kan akış miktarı azalabilir. Duvarların sertleşmesine damar sertliği hastalığı adı verilmektedir. Damar sertliği hastalığı çok geç teşhis edilirse kalıcı hasarlara ve ölüme neden olabilir. Genelde kalp krizi ve beyin kanamasının baş nedeni olarak bilinmektedir. Bu neden den dolayı taşıdığı risk çok önemlidir. Bu hastalık batılı ülkelerde çok fazla görülmektedir.
Damar sertliğinin nedenleri nelerdir?
Bu hastalığın nedenleri kontrol edilemeyen sebeplere dayanmaktadır. Aileden gelen genetik yapı ile alakalı olabilmektedir. Bu hastalıktan en çok yaşlılar etkilenmektedir. Zayıf bünye tedavi aşamasında zorluklar çekebilir. Genel olarak orta yaş dönemlerinde çok sıklıkla gözükmektedir. Kalp krizi 50 yaş üzerinde çok fazla görülmektedir. Eşit şartlarda erkeklerde damar sertliği sık görülebilmektedir. Menapoz öncesi bayanlarda görülmesi nadirdir. Menopoz sonrasında ise bu hastalık gözükmektedir. Bu hastalıkta tansiyon çok önemlidir. Hastalığın başlangıç aşaması yüksek tansiyondur. Tedavi süresinde yüksek tansiyon tehlikeli olabilmektedir. Sigara kullanan kişilerde damar ve kalp hastalıkları kaçınılmaz olacaktır. Sigara bünyeye olumsuz etki etmektedir. Sigaralı ortam bile hastalığın tetikleyicisidir.
Belirtileri nelerdir?
Hastalık hemen kendini belli etmez. Damar kapaklarında gözükecek olan zedelenmeler hastalığın ilk belirtileridir. Damar sertliği eğer ki kalpte olmaya başlarsa bu çok tehlikeli bir durum olacaktır. Kalp ritim bozukluğu hastalık belirtilerindendir. Göğüs sıkışması çok sert ve çok sık oluyorsa bu hasalığın ilerlediğini gösterir. Bacaklarda başlarsa kramplara neden olabilir. Bunum için düzenli spor yapılması gerekmektedir. Yapılan spor sayesinde bu hastalıktan uzak kalabileceksinizdir.
Damar sertliği tedavisi?
Tedavinin amacı hastalığın ilerlemesini önlemektir. Kan yağ düzeyini normal seviyede tutmaktır. Kan basıncı düşürülecektir. Tedavi boyunca kan sulandırıcı ilaçlar kullanılacaktır. Ayrıca aspirin gibi ilaçlarda kullanılır. Hastaya bypass ameliyatı yapılabilir durum ilerlediyse. Bu işlemin ismine köprülme işlemi denmektedir.
Yazdığımız yazıları reçete olarak görmeyin sadece bilgi amaçlıdır. Yukarıdaki belirtilerden görürseniz en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.