Çok uymanın nedenleri nedir ve nasıl uyku duzeni sağlanır?
Hayatımızın işleyişiyle bağlantılı olarak belirli günlük aktivitelerimiz vardır. Okul hayatımız, iş hayatımız bu ve bunun gibi enerji sarf ettiğimiz aktivitelerden verim alabilmek için sağlıklı uyku uyumamız gerekir.
Uykusuzluk; algılama gecikme, unutkanlık, sinir, dikkat dağılması gibi sıkıntılar doğurur. Çok fazla uyku uyumak ise uykusuzluk kadar büyük bir problemdir. Çok uyku uyumak mayışışlığa sebep olur. Bu mayışışlık çok yemek yeme isteğini de ortaya çıkartır ve kilo problemine sebep olur.
Bunun gibi uykusuzluk problemlerinin en büyük sebebi depresyondur. Çok uyumak mayışışlığa ve sinire sebep olur. Ve bu nedenle insan hiçbir şey yapmak istemez. Uykuya gerçek anlamda önem vermeliyiz.
Doğru bir uyku nasıl olmalıdır?
Bu sorunun kişiden kişiye değişen cevapları vardır. Bu sebeple 6 ila 8 saat uyku normal kabul edilir. Uykunun süresi kadar kesintisiz bir uyku uyumak da önemlidir. Doğru yatak seçimi, normal sıcaklık ve huzurlu bir ortam, kesintisiz uyku uyumanıza yardımcı olur.
Sizi etkileyen günlük olaylar uyku düzeninizi bozabilir. Akıllarda bulunan soru işaretleri sebebiyle yatağa yattıktan sonra düşünmekten uyuyamayabilirsiniz. Ama uyku düzeninizi bozan bu tür sorunlar gelip geçicidir. Sebep ortadan kalktıktan sonra sonuç da ortadan kalkar.
Uyku hijyeni, sağlıklı bir uyku uyumak için gerekli şeylerdir. Örneğin; sağlıklı yatak ve yastık seçimi, odanın havadar ve temiz olması, oda ısısının normal şartlarda ve insanın sağlığını etkilemeyen şartlarda olması gerekir. Yaz ayları en çok uyku sorunu çektiğimiz aylardır. Sıcaklık ve sivrisinek problemi uyku düzeninizi etkiler ve uyku arasında uyanmanıza sebep olur. Somut sebepler dışında yazın insanın içinde geç uyuma isteği oluşur. Kışın yapacak bir şey olmadığından insanlar erken saatte uyurken, yazın dışarıda geç saatlere kadar süren hareketlilik insanın psikolojik olarak erken uyuyamamasına sebep olabilir.
Uyku saatleri de gerçek ölçüde önemlidir. Vücudumuzda salgılanan zihinsel ve bedensel gelişim hormonları, günlük yaşantımızda öğrendiğimiz ve ya yaşadığımız anıların geçici hafızadan kalıcı hafızaya atılma saati 22.00 ile 03.00 arasında gerçekleşen uykuda salgılanır. Bu saatlerde uyumazsan gelişimimiz açısından bir sorun yaşayabiliriz.
Tüm bu sorunları çözdükten sonra hala bir uyku problemimiz varsa hekime başvurmalıyız. Uyku aknesi gibi bir sorunumuz olabilir.