Daha önce deri kanseri ile ilgili detaylı ve bilgilendirici bir makale yazmıştık bu defa biraz daha tıbbi terimler kullanarak sizler için tekrar kaleme alacağız. Cilt kanseri ile ilgili diğer yazımıza bu adresten ulaşabilirsiniz.
Bazal hücreli karsinom, deri kanserinin en yaygın şekli olup epidermisin bazal tabakasındaki hücrelerin kontrol dışı büyümesinden kaynaklanır. UV ışınlarına maruz kalma, bu hücrelerdeki DNA’ya zarar verir. Bölünerek ve sağlıklı yeni hücreler yaratmak yerine, hasarlı ve hastalıklı hücreler yaratılır. Neyse ki, bu oldukça yavaş büyüyen bir kanser olup nadiren vücudun diğer bölgelerine yayılır. Bununla birlikte, tedavi edilmezse şekli bozuk lezyonlara yol açabilir.
Melanom, en yaygın cilt kanseri olmamasına rağmen en tehlikelisidir. Melanositler bölümlerinin kontrolünü kaybeder ve benlere benzeyen renkli tümörler oluşturur (veya benlerden oluşabilir). Melanomu bu kadar tehlikeli yapan, vücudun her tarafına hızla yayılabilir olması ve dolayısıyla tedavisinin zor olmasıdır.
Skuamöz hücreli karsinom, cildin en yüzeysel katmanlarının kontrol dışı bölünmesi durumunda oluşur. Bu tümörler pul pul deri üzerinde kırmızı lekeler veya açık yaralar şeklinde olarak görülebilir ve tümörün kendisinden veya yakınından kanayabilir. Melanom gibi, bu tümörler çoğunlukla UV’ye maruz kalma yüzünden oluşur ve hücrelere zarar verirler ve kanser yayılmadan alınmazsa şekli bozuk ve tehlikeli olabilirler.