Çikolata alerjisi nedir?

Çikolata alerjisi nedir?

Çikolata alerjisi nedir?

Kakao alerjisi çok nadir olmakla birlikte, insanlarda çikolata alerjisi daha yaygındır. Çikolataya alerjisi olduğunu sanan kişiler aslında çikolatanın içindeki bir ya da birden fazla olan maddelere alerjik reaksiyon göstermektedir.

Çikolatanın vazgeçilmez lezzetinden dolayı içinde ne olduğuna bakılmadan keyif almış olsak da, bazı kişiler aynı durumda daha çok dikkatli olmak zorundadır.

Kakaoya karşı alerji gelişmesine çikolata alerjisi denmektedir. Tıpta yok denecek kadar az olsa bile bu alerjik reaksiyon mümkündür. Aslında çikolata alerjisi olduğunu sanan insanlar aslında çikolatanın içinde bulunan bir takım maddelere karşı alerjileri vardır.

Çikolataların çoğunda, kakao ve sütün yanında fındık, glüten, mısır, soya ya da kafein gibi çeşitli katkı maddeleri karıştırılmaktadır. Mısır, süt, glüten, soya gibi belirtilen gıdalara alerjisi olan kişiler çikolata yediklerinde alerji reaksiyon gösterebilirler.

Besin alerjisi olan kişilerin bağışıklık sistemi o besine karşı yanlış cevap verir. Bağışıklık sistemi aldığı gıdalardaki proteinlerin yabancı cisimler olduğunu varsayar. İmmunglobulin E (lgE) denilen antikorlar proteinlere karşı direnir. Bu antikorlar beyaz kan hücreleri denilen mast hücrelerinin bir hücrelerine yapışıp, gıda proteinleriyle temas ederek bazı kimyasallar salgılar.

Kimyasalların serbest kalmasıyla vücutta alerjik reaksiyonlar gerçekleşir. Baş ağrısı, kusma, ishal ve ürtiker gibi çeşitli belirtileri vardır. Anafilaktik şok gibi şiddetli bir alerjik reaksiyon gösteren kişiye hemen müdahale edilmelidir. Hemen müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabilir.

Çikolata alerjisinin olası sebepleri nelerdir?

Çikolata üretiminde kakao çekirdekleri fermente edilerek kavrulur, öğütülür. Süt, fındık, mısır şurubu, soya ve gıda boyası gibi çeşitli katkı maddeleri ilave edilir. Çikolata alerjisine neden olan bazı katkı maddeleri şunlardır:

Süt: Süt alejisi (Laktoz intolerans) olan kişiler çikolata yediği zaman vücutları tepki gösterebilir. Bu alerjinin nedeni çikolatanın içindeki süttür. Süt alerjisi olan kişiler bitter çikolataları yani kakao miktarı fazla olan, süt ve şeker oranı daha az olan çikolataları veya özel sütsüz olan çikolatayı tüketmelidirler.

Soya: Çikolatayı oda sıcaklığında katı bir halde tutmak için eklenen katkı maddesi soya lestinidir. Bazı kişilerde alerjiye neden olabilir.

Fındık: Çikolataların çoğuna lezzet katmaları için fındık ve fıstık ilave edilir. Çikolata barlarında bunların yoğunluğu daha fazladır. Fındık ve fıstık alerjisi olanlar bunları tükettiklerinde anaflaksiye varacak kadar şiddetli belirtiler görülebilir.

Mısır: Çikolata üreticilerinin büyük bir kısmının kullandığı bir diğer madde fruktozlu mısır şurubudur. Bazı üretim yerlerinde mısır şurubunun yerine mısır kullanılmaktadır. Çikolata içinde bulunan mısıra alerjisi olan kişiler çikolataya karşı alerji gösterirler. Mısır içeren beyaz çikolatalar, mısıra karşı alerjisi olanlar için uygun değildir.

Kafein: Çikolatada az miktarda kafein vardır. Mesela; 30 gramlık bir çikolatada 6 miligram kafein vardır. Bitter çikolata da diğer çikolata çeşitlerine göre kafein miktarı daha fazladır. Kafeine aşırı duyarlı olan kişilerde çikolata tükettikten sonra baş ağrısı gibi alerjik reaksiyonlar görülebilir.

Buğday ve Gluten: Çikolataya bağlayıcı olarak ilave edilen buğday ve gluten önemli alerjen gıdalardır. Çikolata bazlı ürünlerde kullanılan bu yiyecekler, genellikle çikolatalı bisküvi gibi olan atıştırmalıklardır.

Genetik: Ailede herhangi bir gıda alerjisi varsa çocuğunda gıda alerjisi olması muhtemeldir. Bu durumda 1 yaşına kadar bebeğe çikolata yedirilmemelidir. Çikolata alerjisi çocuklukta, yetişkinlikte veya kişinin hayatının herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir.

Çikolata alerjisinin belirtileri nelerdir?

  • Mide ekşimesi, yanma,
  • Karışıklık ve sinirlilik,
  • Kurdeşen,
  • Solunum sorunları,
  • Rektal kaşıntı,
  • Baş ağrısı,
  • Kaşıntı.

Astımlı hastaların astım ataklarını bile tetikleyebilir. Böyle şiddetli çikolata alerjisi olduğu durumlarda, kişilerde anafilaktik şoka sebebiyet verebilir.

Anaflaksinin belirtileri nelerdir?

  • Kalp çarpıntısı,
  • Kusma ve mide bulantısı,
  • Bayılma ve bilinç kaybı,
  • Baş dönmesi,
  • Kan basıncında düşüş,
  • İshal ve mide krampları,
  • Hırıltı ve nefes darlığı,
  • Hava yolu iltihabı nedeniyle solunum güçlüğü.

Çikolata alerjisinin teşhisi nasıl yapılır?

Doktor tarafından gıda intolerans testi yapılarak tam allerjen tespit edilebilir. Bu testte hastadan belirli süre için çikolatadan uzak durması istenir. Daha sonra hastaya katkı maddeleri içermeyen saf bir parça çikolata verilir. Hastada alerjik reaksiyonlar görülürse hastanın kakao alerjisi onaylanır. Deri ve kan testleri de çikolata alerjisinin var olup olmadığını test etmek için yapılmaktadır.

 

Bir yanıt yazın