Çiçek hastalığı nedir? Belirtileri, tedavi yöntemleri ve aşısı

Virüs kaynaklı bir hastalıktır. Genelde hedefi çocuklardır. Çocukluk döneminde çoğu kişi bu hastalığı geçirmiştir. Tedavisi mümkündür. Yapılacak olan aşılarla önlenebilir. Yüksek ateş ve kaşıntı ile ortaya çıkar. İlk olarak yüz bölgesinde döküntüler başlar. Buluşacı olduğu kadar ölümcül değildir. Bi kere bu hastalığa yakalanmak bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Çiçeğe yakalanıldığı zaman gerekli önlemler alınmazsa daha farklı enfeksiyonlar meydana gelebilir. Çok tehlikeli bir hastalık olmasa bile ihmal edilmemesi lazımdır. Bu nedenler bebeklik döneminde aşıların yapılması lazımdır.

Hastalığın Nedenleri Nelerdir?

Çiçeğin en önemli nedeni VZV isimli virüstür. Bu virüs vücuda yayıldığı zaman yüksek ateş ve kızarıklık oluşur. Bu hastalığın görülme sebebi tüm dünya genelinde aşırı yaptırmamak olduğu ortaya çıkmıştır. Oysaki aşılı olmak hastalığa karşı çok koruyucudur. Aşılı iken bulaşmış olsa dahi bur durumdan çok etkilenmeden hızlıca iyileşecektir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Çocukların cildinde kızarıklıklar ve döküntüler olur. Bu hastalığın ilk evresidir. Bazen içi su dolu kabarcıklar oluşabilir. Bağışıklık sistemini kırdığı anda hastalık kendini daha çok gösterecektir. Bağışıklık sistemi bu hastalıkta önemlidir. Çünkü bağışıklı sistemi zayıfsa hastalık daha ağır atlatılacaktır.

Hastalıktan Korunma Yolları Nelerdir?

Hastalıktan korunma yolu bağışıklık sistemini güçlendirmek olacaktır. Çünkü bağışıklığı zayıf olanlara bulaşma şansı daha yüksektir. Bu nedenle düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Bulaşıcı hastalık olduğundan dolayı çok fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Çiçek geçiren kişilerin yanına çok yaklaşmamak gerekiyor. Başkaların eşyalarını kullanmamaya özen göstermek. Çocuğunuz çiçekse eğer onu bir süre okula göndermemek faydalı olacaktır. Aşırı yaptırmak en etkili yöntemdir.

Aşı Ne Zaman Yapılır?

Okul öncesi ve okul sonrası çocuklarda görülmektedir. Okula giden çocuklar en riskli gruptadır. Aynı sınıfı paylaşan çocuklar birbirlerine her hastalığı bulaştırır. Çocuk bir yaşını doldurduktan sonra çiçek aşısı yapılmalıdır. Bu hastalıkta en etkin korunma yöntemi aşı yaptırmaktır. Yapılan aşının herhangi bir yan etkisi yoktur. Sadece bazı çocuklarda hafif ateş yapabilir. Ailenin böyle konuları ihmal etmemesi gerekir. Aşı olduktan sonra 6 ay içinde aspirin gibi ilaçlar kullanılmamalıdır.

Hastalığın Tedavisi Nedir?

Bu hastalıkta antibiyotik verilmez. Bol su tüketmek yararlı olacaktır. Ağrısı olan çocuğa kesinlikle aspirin verilmemesi lazımdır. Hastanın genel durumu değerlendirilerek uygulama yapılır hastaya. Terleme ve kaşıntı çok fazla olacaktır. Bu gibi durumlarda ılık bir duş yararlı olacaktır. Hastalık 8 gün sürer ve 4 günü yüksek ateşlidir. Doktor ateş düşürücü verebilir. Hijyene çok dikkat edilmelidir.

Yazdığımız yazıları reçete olarak görmeyiniz sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Sağlıklı günler dileriz.

Bir yanıt yazın