Bor nedir? Hangi alanlarda kullanılır ?

Son dönemlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın, Bor ile ilgili yaptığı açıklamalar ile Bor’a olan ilgi neredeyse %70 oranında artmış bulunmakta. Belkide ülkemizin yeraltı kaynaklarından en değerlisi olan borun gerçek analizler ile piyasa değeri, bor madeninin nerelerden çıktığı, hangi alanlarda kullanıldığı ve ülkemize katacağı kârı araştırarak en küçük ayrıntısına kadar yazdık.

Keyifli aydınlanmalar dileriz.

Bor nedir ?

Sert yapısı ve ısıya ultra dayanıklılığıyla diğer elementlerden üstün olan bor, bundan tam 4000 yıl önce orta Asya ve Anadolu’da çıkartılmış ve ilk işlemesini Tibetler yapmıştır. Daha sonraları Sümerliler ve Hititler tarafından da gümüş ve altın işlemesinde kullanılmıştır. Borun doğada 230 farklı bor minareli bulunmakta. Oluşumu ise tamamen, volkanik ve doğa evrimlenmesi ile oluşur. Sularda erik halde bor tuzları belli bir süre sonra topraklık bölge, yani tuz yataklarının kuraklık yaşaması ile oluşmuştur.

Tüm Dünya üzerinde ne kadar bor var ? Ülkemizde ne kadar var ?

Bor Rezervleri Genel Dağılımı

Dünya’nın yaklaşık olarak %73’ü ülkemizde bulunmaktadır. Jeotermal alanların çok fazla olduğu bölgemizde toprak ananın bize sunduğu en büyük zenginliklerinden biridir. Dünya üzerinde ise şu anda 1.4 Milyar ton bor rezervi bulunmakta. Bu rakamın ise yaklaşık 1.1 Milyar tonu ülkemizdedir. Ülkemizdeki rezervin dağılım ise şöyledir;

  • Eskişehir – Kırka
  • Bursa – Kestelek
  • Kütahya – Emet
  • Balıkesir – Bigadiç

Bor üretimi nasıl olur ? Ülkemiz üretim alanında hangi aşamasında?

Ülkemizde yukarıda belirttiğim illerde bor yatakları bulunmakta ve bu bor yataklarında işlenen borların işletmesi Eti Maden İşletmelerine aittir. Yani Devlet işletmektedir.

Borun üretim alanları ise ;

  • Yalıtım tipi cam elyafı
  • Tekstil tipi cam elyafı
  • Borosilikat Cam
  • Emaye-Sır
  • Tarım
  • Deterjan

En yoğun kullanım alanları bu sıralamadaki gibidir. Eminim beklediğiniz sonuçlar bunlar değildi, ağızdan ağıza dolaşan ve ülkemizin kurtuluşu gibi nitelendirilen bor ile ülkemizin sıfatlandırması aslında, Afrikada çikolatayı bilmeyen kakao üreticisi ile hemen hemen aynıdır.

Bor ve diğer elementlerin sertlik derecesi

Türkiye’nin yıllık bor üretim kapasitesi : – 1.100.000 tondur. Ama ülkemizin kullandığı yıllık bor miktarı ise : 72.000 tondur. Türkiye burada sanayi teknolojisini geliştiremediği için boru işleyemiyor. Dış ticaret alanında iyi bir yere sahip olsakta, kendi zenginliğimizi kullanamayacak kadar da kötü bir durumdayız.

Bor ile çalışan araba mümkün mü ?

Bor aslında sandığınız gibi benzin, mazot veya farklı bir enerji ürünü değildir. Bor bir ham maddedir. Diğer yakıtlarda da kullanılan aslında Hidrojendir. Bor molekülleri ise Hidrojeni en iyi taşıyan moleküller sınıfındadır. Yani işleyemediğimiz için şu dönemde boru bir enerjiye çevirmekte namümkün gözüküyor.

 

Bir yanıt yazın