Beyin küçülmesi nedir? (Demans, Alzheimer, Bunama)

Beyin küçülmesi nedir?

Beyin küçülmesi nedir? Nasıl anlaşılır?

Beyin küçülmesi genelde çok yaşlı kişilerde meydana gelen bunama ile ortaya çıkmaktadır. Tıptaki literatüründe ise Demans ve Alzheimer olarak bilinir. Bu hastalığın ilerlemesiyle hastanın eski sağlığına kavuşması imkânsız hale gelebilir. İçinde milyarlarda hücre bulunan beyinde hücreler gün geçtikçe ölerek azalır. Hücrenin azalması arttıkça beyin, yapması gereken fonksiyonları kaybetmeye başlayarak unutkanlıklar çoğalır.

Zaman geçtikçe büyüyen bu rahatsızlıkta bellek eskisi kadar profesyonel düşünmemeye başlar, unutkanlıklar çoğalır ve bu durum bunama ile sonuçlanır. Kişi ruhsuz bir halin içine bürünerek tepkilerini ve cevaplarını bir çocuk gibi cevaplar ve konuşur. Bu anlamsız kelimelerin yanında bir de yoğun yaşanan dalmalar ve kilitlenmeler meydana gelerek beyin günden güne işlevselliğini kaybeder. Beyin küçülmesi yaşayan kişilere erken tedavi yöntemi uygulanarak iyileşme oranları artırılabilir.

Demans nedir? Nasıl anlaşılır?

Diğer bir ismi bunama olan demansın, ilerlemesi durumunda olumsuzluklar son sürat devam eder. Sağlam kalan hücrelerinde ölmesine neden olan beyin küçülmesi, hücrelerin ölmesiyle kan akımı yavaşlar ve beyin damarlarında tıkanıklıklar çoğalmaya başlar.

Kişide gün içinde aşırı yorgunluk, isteksizlik, yaşadığı durumdan dolayı yetersizlikler devam eder ve sonucunda hayattan bezme gibi duygular yaşamaya başlar. Tedaviye erken başlamak kişi için beraberinde olumlu sonuçlar getirir. Tedaviye geç başlamak ise bir takım olumsuzlukları da yanında getirir ve riski artırır.

Kişi boş gözlerle hayata bakar, söylenenleri duymaz duysa da tepki veremez hale gelir, nereye baktığını anlamaz, konuşma yetisini kaybetmeye başlar. Hastanın dinleme, algı sistemi ve hareketlerinde aşırı yavaşlamalar başlayarak bütün becerilerinden yoksun kalır. Bu sırada beyin son süratle küçülmeye devam eder ve hastanın hayat ile olan ilişiği durma noktasına gelir. Kişinin hayatını durma noktasına getiren demans hastalığı, son derece tehlikeli bir hastalıktır.

Alzheimer nedir? Nasıl anlaşılır?

Demansın çeşitlerinden biridir. Bu hastalığa yakalanan kişiler sosyal yaşamlarında ve faaliyetlerinde oldukça güçsüzdürler.

Örneğin kişisel ihtiyaçları olan tuvalet ihtiyacını sağlamakta bile zorluk çekerler, yürümede güçlük yaşarlar ve kas ve eklemlerinde zayıflıklar meydana gelir. Yemek yemede iştahsızlıklar yaşar ve doyduğunu anlamamaya başlar. Unutkanlıkları zamanla çoğalır. Midesi küçülmeye başlar ve aşırı kilo kaybı yaşayan hasta da bunama çok hızlı bir şekilde artar. Bunamanın hızla artması beyin küçülmesinin tamamen gerçekleşmesinden kaynaklanmaktadır. Alzheimer olan hastanın eski haline gelmesi beyin hücreleri öldüğü için mümkün olmaz.

Demans ve Alzheimer’ın temel belirtileri nelerdir?

  • Kolesterolün yükseldiği durumlarda,
  • Ani kalp krizi ve benzeri kalp ve damar tıkanıkları durumlarında,
  • APOE 4 taşıyıcı durumlarında,
  • B12 eksikliğinde,
  • Beyin hücrelerinin hızlı ve kısa sürede ölmesi durumlarında,
  • Geçmişte var olan psikolojik sorunlar ve depresyon durumlarında,
  • Bellek kaybı ve unutkanlığın hızlı bir şekilde arttığı durumlarında,
  • Normal faaliyetlerini başarı ile tamamlayamama, problemleri çözememe ve kişisel ihtiyaçlarını karşılayamama durumlarında,
  • Yaşa dayalı faktörlerde demans ve alzheimer hastalığına yakalanma riski büyüktür. Bu belirtileri erken teşhis edildiğinde tedavi durumlarında başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Bunama tedavi yöntemleri

Bunamayı engelleyecek önemli faktörler nelerdir?

Sağlıklı bir yaşam için düzenli bir beslenme, kişisel bakım psikolojik bakımdan ve beyin gelişimi açısından son derece önemlidir. Bunun için uyku düzeni zamanında olmalı, zararlı besinlerden ve paket yiyeceklerden uzak durmalı ve yeterli vitaminleri sebze ve meyvelerden alınması gerekir. Sağlıklı ve zinde olmak için düzenli spor yapılması ve egzersizlerin yapılması sağlık açısından oldukça önemlidir.

Bunama hastalığı, genel olarak yaş ölçütünde ve yaşama şekline bağlıdır. Aşırı stresli durumlarda olunması ve psikolojinin çökmesi gibi durumlarda beyin hücrelerinde küçülmeler başlar.

Hücreler hayatımızın temeli olduğundan hücrelerin eksikliği hayatımızı durdurur ve yaşamımızın dinamiğini elimizden alır. Hücreler bizden aldığı besin ve enerjiyle hayatta kalır. Hücreler, sağlıklı düşünmemizi ve bilinçli hareket etmemizi sağlayan beyin gelişimi faktörleri arasında yer alır.

Demans ve Alzheimer olarak isimlendirilen bunamanın çaresi azdır. Bu rahatsızlığa yakalanmadan sağlıklı yaşam için alışkanlıklarımıza dikkat etmek gerekir.
Gün içinde sosyal faaliyetleri hızlandırmalı, içine kapanık hallerden mümkün olduğunca uzak kalmamız gerekir. İletişim, sosyalleşme, sağlıklı beslenme, düzenli spor yapmak ve stressiz bir ortamı tercih ederek potansiyelimizi yükseltmeliyiz.

B12, B6, E ve diğer vitaminlerden doğal şekilde yararlanmalıyız ve lif içeren gıdalar ile beslenmeliyiz. Yağlı ve aşırı baharatlı gıdalardan uzak durmalı, ceviz fındık, fıstık, kuru üzüm, kuru kayısı, pekmez, tahin, bal, süt, yumurta, balık, kırmızı et gibi sağlığa yararlı ve doğal besinler tüketmeliyiz. Bu önerileri dikkate alıp uyguladığımız sürece ve gerekli tedavi zamanında uygulandığında bunamanın azalması ve nadir görülmesi olasıdır. Sağlıklı, sıhhatli ve zinde yaşamak için sağlıklı ve planlı olmak gerekir.

 

“Beyin küçülmesi nedir? (Demans, Alzheimer, Bunama)” üzerine 1 yorum.

  1. Çok güzel açıklayıcı bir makale olmuş, demans, alzheimer ile ilgili yazdığınız bilgilerin benim için çok büyük bir faydası oldu. Tişikirler 😀

Bir yanıt yazın