Bambu nedir ve nerelerde kullanılır?

Bambu bitkisinin bilimsel adı “Bambusoideae” olarak bilinmektedir ve halk arasında hint kamışı denilmektedir. Bambuseae ve olyreae olarak iki çeşide ayrılmaktadır. Birbirlerinden çok farklı görüntüsü olan yaklaşık 1213 bitki türünden oluşan bitki türünü kapsayan bir tanımdır.

Bambu (Bambuseae) nedir?

Bambuseae ismi verilen bu çeşitteki bambular, ağaç gibi büyümektedirler. Ahşaplaşan ince yapraklı fakat çok büyük yapraklara sahip olan bambu türüdür.

Bu bambu türü büyümekte sınır tanımaz ve boyları 38 metre ve genişliği 80 santimetreye kadar çıkabilir.

Bambuların büyüdüğü gün içinde gözlemlenir mi?

Bambu ağacının büyüme evresi başladığı zaman çok hızlı büyümektedirler. Bir günde en hızlı büyüdüğü ölçülen bambu ağacı yaklaşık 40 santimetre boyunda büyüdüğü gözlemlenmiştir. Esnek oldukları içinde kırılma oranı düşük olmaktadır.

Bambu ağaçları nerelerde yaygın olarak yetişmektedir?

Dünyada bambuların yaygın olarak yetiştirildiği bölgeler, Muson Asya’sı ve Güney Amerika’da yetişen bambu ağaçları Afrika kıtasının düzenli yağış alan bölgelerinde ve Kuzey Amerika’da da yetiştirilmektedir.

Bambu ağacının katkıları nelerdir?

Bambu ağaçları tarih boyunca neredeyse her dönemde insanlara katkı sunan bir bitki olmaktadır. Bambular diğer bitkilere göre daha yüksek bir oranda karbondioksit emilimi yapmaktadır ve yüksek oranda oksijen üretimi yaparak insanlara fayda sağlamaktadır. Bunların dışında bambu bitkisinin diğer faydaları şunlardır:

  • Küresel ısınmaya karşı katkı sağlamaktadır.
  • Bambu çeşitlerinin büyük bir kısmı toprağa gerek kalmadan belirli bir miktarda suyun içinde kalarak yaşayabilmektedirler. Düzenli sulanan bambu bitkisi güneş alacağı ortamda sağlıklı kalabilmektedir.
  • Sebze olarak tüketilmektedir.
  • İlaç sanayinde kullanılmaktadır.
  • Turşusu yapılarak tüketilmektedir.
  • Depresyon tedavisine yardımcı olmaktadır.
  • İnşaat malzemesi olarak kullanılmaktadır.
  • Müzik aleti yapımında kullanılmaktadır.
  • Bambu ağacının Çin ve Japonya’da ki sembolik anlamları

Bambu ağacı müzik aleti yapımında da kullanılmaktadır ve Çin ve Japonya’da bu bitkiler flüt yapımında kullanılır. Eski zamanlarda bambu bitkisi ok, mızrak ve tuzak yapımında savaş malzemesi olarak kullanılmaktaydı. Günlük olarak ise kağıt yapımında kullanılmıştır.

Tarih süresince Asya kıtasında bambu ağacı hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Bazı kullanımlarda ise sembolik anlamlar taşımaktadır. Çinliler bahçe sanatında bambuyu çam ile kullandıklarında uzun ömrü temsil etmektedir. Bambu ağacı çam ağacı ve erik ile kullanıldığında soğuk mevsimin üç arkadaşını temsil etmektedir. Bambu ağaçları Japonya’da dürüstlüğün ve temizliğin simgesi olmaktadır. Bambu bitkisi Filipinler’de şans simgesidir. Hindistan’da ise dostluğun simgesi olmaktadır.

Ülkemizde bambu ağaçları

Türkiye’de bambu ağaçları 2000 yıllarında popülerlik kazanmaya başlamış ve birçok evde yetiştirilmiştir. Bambu bitkisi, ülkemizde Asya kıtasında ki gibi geniş bir kullanım alanı oluşmamıştır.

Ülkemizde bambu bitkisi havlu üretiminde, sandalye ve belirli koşullar altında yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Bambu ağaçları estetik bir görünüme sahip olup, sağlam ve dayanıklıdır. Bambu ağaçlarına iyi bakıldığında yıllarca hayatlarını sürdürebilmektedirler.

Bir yanıt yazın