Bağcılık nedir?

Bir genel kültür bilgisi olarak bağcılık kavramının, üzümün yetiştirilmesi işine verilen isim olduğunu söyleyebiliriz. Bununla beraber üzümün elde edilmesi için şartları sağlanan sisteme bağ, bu iş ile uğraşan kişiye de bağcı adı verilmektedir.

Başlangıçta Dikkat Edilecekler

Bağcılıkta dikkat edilmesi gereken en önemli konu, toprağın üzüm için uygun koşulları sağlıyor olmasıdır. En uygun toprak yapısını, kumlu ve killi topraklar sağlamaktadır. Bağın kurulacağı yer seçiminde, ovalara değil de yamaçlara kurulmasına özen göstermek, ürün verimliliğini artırmak açısından önemlidir.

Asmaların dikilmesinden önce dikim yerlerine çukurlar açılmalıdır. Asma fidanları farklı yöntemlerle üretilmekte olup bunlar; tohum, çelik, aşı ve daldırma yöntemleridir. En çok kullanılan yöntem ise aşılamadır. Fidanlar dikildikten yaklaşık 5 yıl sonra meyve vermeye başlarlar.

Bakım İşlemleri

Budama yöntemiyle, asmaların dal ve gövde bakımlarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kuru budama ve yeşil budama olmak üzere iki kısma ayrılır.
Salkım, yaprak ve adedin seyreltilmesi, kırma yapılması ve uç almak gibi şekillerde de bakım yapılması ve köklerinin zararlı olan otlardan korunması gerekir. Çapalama yanında bazı hastalıklardan da korumak için ilaçlama yapılmalıdır.

Sevdikleri Koşullar

Sıcak ortamları severler. İlkbahar döneminde tomurcuk vermeye başlar ve sıcaklıkların artmasıyla çiçek açarlar. Sıcaklığın 25 derece ve üzerinde olması şarttır.

Bağ Bozumu

Oluşan ilk üzümler yeşil ve tatsızdır. Zamanla olgunlaşarak tatlanır ve neticesinde üzümler toplanır. Sonbaharın başlangıç zamanında bağ bozumu yapılarak kalan üzümlerin de toplanması tamamlanır.

Ülkemizde Bağcılık

Dünyada bulunan bağ toprakları yaklaşık olarak 10 milyon hektardır. Bu alanın yaklaşık 6 milyon hektarlık kısmı Avrupa’da bulunmaktadır.

Dünyada, bahsedilen bağlardan elde edilen üzüm miktarı, yıllık 50 milyon ton civarındadır. Ülkemizde ise bu miktar; 820 bin hektar alandan elde edilen 3,6 milyon ton şeklindedir.

Ülkemizde bulunan bağcılık bölgelerinden en önemlisi Ege Bölgesidir. Burada üretilenlerden bir kısmı çekirdeksiz olup “İzmir Üzümü” denmektedir. Çekirdeksiz olduğu gibi aynı zamanda oldukça tatlıdır.

Bu bölgemizin yanında Marmara ve İç Anadolu Bölgelerinde de yoğun olarak bağcılıkla uğraşılmaktadır.

Bir yanıt yazın