Açık kalp ameliyatı sonrası bakım süreci

Açık kalp amaliyatı (Koroner Bypass, Mitral kapak, Trisküpit kapak vb.) sonrası bakım sürecinde dikkat edilmesi gereken bilgileri sizler için derledik.

Hastanız iki ay boyunca yarı oturur pozisyonda sırt üstü yatmalıdır. Elleri-kolları ağır taşıma, itme, çekme, aşırı esneme vs. gibi göğüs kemiğini kaydıracak hareketlerden kaçınmalıyız. Yataktan kalkmak için hastanızı ensesinden destekleyerek kaldırmalısınız.

Akciğer hava kapasitesini yeniden arttırmak için triflo çalışmalı ve kısa süreli yürüyüş aktivitesi yapmalısınız. Yavaş yavaş ve zamanla aktiviteyi arttırmalısınız bir anda çok yüklenerek kalbinizi yormamalısınız. Özellikle nefesi içinize çekme egzersizine daha ağırlık vermelisiniz. Göğüs kemiğinin kaymasını engellemek için göğüs yastığı kullanmalısınız. Uzun süreli anestezi alımına bağlı olarak depresif durumlar, iştahta azalma ve uyuma güçlüğü yaşanması normaldir. Alınan anesteziyi vücuttan atmak için Günlük en az 1.500-2000 lt sıvı tüketilmelidir.( aksi bir hekim önerisi olmadıkça).

Uzun süreli ameliyatlar olmasına bağlı olarak hastalarda enfeksiyon görülme riski artmaktadır. Enfeksiyondan korunmak için hastanıza ziyaretçi kısıtlaması yapmanız önerilir. Ellerinizi sık sık yıkayıp dezenfekte etmelisiniz. Hekiminiz hastanızın banyo yapmasına izin verdikten sonrada mutlaka yara yerlerinizi kese yapmadan elinizle nazik hareketlerle sabunlamalı sonrasında güzelce durulamalısınız.

Banyo süreniz yaranızı yumuşatacak kadar uzun süreli olmamalıdır. Günlük veya gün aşırı şekilde duş alabilirsiniz. Banyodan çıktıktan sonrada temiz bir havlu yardımı ile tampon hareketlerle yara yerinizi güzelce kurulamalısınız. Eğer ki şeker hastası iseniz kan şekeri değerlerinizin normal aralıklar arasında olmasına özen göstermelisiniz aksi durumda yaralarınızın iyileşme süreci gecikebilir. Hekiminizin önerisine bağlı olarak göğüs korsesi ve varis çorabı kullanabilirsiniz.

Uyuma güçlüğü problemi yaşayan hastalarımız hekimin önerdiği şekilde ağrı kesicilerini kullanabilir ve uyumaya yardımcı unsurları; karanlık ve sessiz bir odada uyumaya çalışma, gündüz uyumayıp gece uyumaya çalışma, huzur verici müzik dinleme gibi yardımcı unsurları tercih edilebilirler. Ameliyat sonrası kendinizi aile bireylerinden soyutlamamalı normal hayatınıza devam etmelisiniz ( aynı masada yemek yeme, her zamanki yatağınızda uyuma gibi.) Ameliyat öncesi sigara ve alkol kullanıyorsanız mutlaka bırakmalı ve sigara içilen ortamlardan uzak durmalısınız.

Ameliyat sonrası hekiminizin kullanmanıza uygun gördüğü ritim düzenleyici ve kan sulandırıcı ilaçların kullanılması çok önemlidir. Hekiminizin uygun gördüğü sıklıkta düzenli bir şekilde kullanmalısınız ve hekim ilacı kesmedikçe kendiniz ilacınızı kesmemelisiniz.

Bir yanıt yazın